Produžen rok za kredite poljoprivrednicima

PinterestFacebookTwitterShare

Poljoprivrednicima u Vojvodini produžen je rok za odobravanje garancija na dugoročne kredite namenjene finansiranju kupovine poljoprivrednog zemljišta i nove poljoprivredne mehanizacije, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

 
Prema odluci Upravnog odbora Garancijskog fonda, nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava svoje zahteve za odobravanje garancija radi obezbeđivanja tih kredita moći će da podnesu toj instituciji do iskorišćenja garantnog potencijala.
 
Konkurs za kupovinu zemljišta taj fond je raspisao u martu, a prema ovoj odluci prvi anuitet kredita dospeće na naplatu 15. juna iduće godine, a svaki sledeći 15. decembra i šest meseci kasnije. I kod konkursa za kredite namenjene kupovini poljoprivrednih mašina, raspisanog u aprilu, anuiteti dospevaju na naplatu u istim terminima kao i kod prethodnog, navedeno je u saopštenju.
 
Garancijski fond, osnovan pre osam godina odlukom Skupštine Vojvodine, ima zadatak da olakša poljoprivrednicima pristup finansijskom tržištu i obezbedi povoljnije uslove kreditiranja od onih koje nude banke.
 
Tako je u prvih pet godina rada ta institucija angažovala, za nabavku poljoprivredne mehanizacije, garantni potencijal veći od dve milijarde dinara, obezbedivši na taj način individualni, registrovani poljoprivrednici u pokrajini kupe više od 650 traktora kao i druge mašine i priključne uređaje.