NATO u ponedeljak obustavlja operacije u Libiji

PinterestFacebookTwitterShare

Operacije NATO snaga u Libiji biće obustavljene 31. oktobra, najavio danas generalni sekretar Severnoatlantskog pakta Anders Fog Rasmusen iz sedišta ove organizacije.
 
“U potpunosti smo ispunili istorijski mandat koji smo dobili od Ujedinjenih nacija da zaštitimo libijski narod, uspostavimo zonu zabranjenog letenja i embargo na uvoz oruzja”, istaknuto je u Rasmusenovom saopštenju dostavljenom medijima. Ocenivši da je NATO operacija u Libiji, nazvana “Ujedinjeni zaštitnik”, bila “jedna od najuspešnijih” u istoriji pakta, Rasmusen je potvrdio da će ona biti obustavljena poslednjeg dana u oktobru.
 
“Dotle ćemo, zajedno sa partnerima, nadgledati situaciju”, rekao je Rasmusen.”Ukoliko bude bilo potrebno, nastavićemo da odgovaramo na pretnje civilnom stanovništvu”.
 
Rasmusenova izjava upućena je dan nakon što je Savet bezbednostu UN usvojio rezoluciju kojom se od NATO traži da 31. oktobra završi sa “Ujedinjenim zaštitnikom”. Pre toga bilo je spekulacija da bi NATO, na poziv libijske prelazne vlade, mogao da produži prisustvo u toj zemlji dok se stanje potpuno ne stabilizuje. Savet bezbednosti je tu dilemu razrešio. Rasmusen je posebno zahvalio oficirima i vojnicima koji su učestvovali u libijskoj intervenciji. “Ovo je njihova pobeda”, rekao je on.