Stanko Subotić osuđen na šest godina zatvora

PinterestFacebookTwitterShare

Specijalni sud u Beogradu osudio je u petak biznismena Stanka Subotića Caneta na šest godina zatvora zbog šverca cigareta 90-tih godina prošlog veka, 11 optuženih na kazne zatvora od 10 meseci do četiri i po godine, dok je dvoje optuženih oslobodjeno.

Obrazlažući presudu predsednica sudskog veća Milena Rašić rekla je da su oni krivi jer su švercom cigareta oštetili državni budžet za više od 30 miliona evra.

Subotić, koji živi u Ženevi i sudi mu se u odsustvu, optužen je za organizovanje kriminalne grupe koja je 1995. i 1996. godine švercom cigareta nezakonito stekla 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara, a optužen je i za zloupotrebu službenog položaja, krivično delo za koje je najstroža zaprećena kazna 12 godina zatvora.

Subotićev sestrić Nikola Milošević osudjen je na četiri i po godine, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes na četiri, a Jovica Randjelović i Stevan Banović na po tri i po godine zatvora.

Bivši pomoćnik ministra odbrane Republike Srpske Krajine Milan Milanović zvani Mrgud osudjen je na tri godine zatvora, Luka Nenadić na dve, kao i Nebojša Nikolić Tarzan, dok je Drago Dodevski osudjen na godinu i četiri meseca zatvora.

Na godinu dana osudjeni su bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić i pevačica Ivana Olujić, a radnik Subotićevog preduzeća “Mia Ub” Miroslav Pešić na 10 mešeci. Optužbi su oslobodjeni bivši šef Državne bezbednosti centra Novi Sad Milovan Popivoda i Ivana Krčmaričić.