Srbiji preti terorizam

PinterestFacebookTwitterShare

Profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović ocenio je da Srbiji preti opasnost od terorizma, pre svega od radikalne forme islama.


On je rekao da bi se ta opasnost mogla povećati ukoliko država odluči da pošalje vojsku u Avganistan ili Irak.

“Svetska i regionala pretnja po bezbednost su Al Kaida i njoj srodne organizacije. U srcu tih organizacije se nalaze Vehabije kojih u Srbiji ima sve više i više”, rekao je Trifunović u intervjuu za specijalizovani magazin iz oblasti bezbednosti Sekjuriti obzerver.

Trifunović je ocenio da državni organi Srbije ne bi bili u stanju da se izbore sa eventualnim terorističkim napadom jer je koncept za borbu protiv te opasnosti, prema njegovim rečima, potpuno pogrešan.

“Duboko je usađeno mišljenje da jake protiv-terorističke jedinice mogu da reše problem. U praksi to nije tako. Nažalost, u Srbiji ne postoje, osim nekoliko izuzetaka, stručnjaci koji mogu da odgovore na ključna pitanja kada je u pitanju teroristička pretnja”, ocenio je on.

Profesor Fakulteta bezbednosti je ocenio da represija ne može biti rešenje već je ključ u, kako se izrazio, deradikalizaciji muslimanskog stanovništva.

“Tim procesom se niko ne bavi već se građanima uliva lažna sigurnost brojem i kapacitetom takozvanih specijalnih jedinica. Situacija je još teža ako se uzme u obzir stanje i osposobljenost naših službi bezbednosti. Loša kadrovska rešenja godinama otežavaju rad tih službi”, rekao je on.

Trifunović je ocenio da bi teroristička pretnja po Srbiju bila još veća ukoliko bi državni vrh odlučio da pošalje pripadnike Vojske Srbije u borbene misije u Avganistanu ili Iraku.

“Uzmite na primer slučaj Španije i Velike Britanije koje su poslale svoje snage u Avganistan. Setite se terorističkih napada u tim zemljama. Španija je nakon terorističkog napada u Madridu povukla svoje snage iz Avganistana. Nekoliko pokušaja terorističkih napada desila su se i u Italiji”, naveo je Trifunović.