Investicioni bum u Pećincima

PinterestFacebookTwitterShare

Opština Pećinci, pored opštine Inđije, Zrenjanina i Grada Niša spada u lokalne samouprave koje imaju najveće investicione potencijale za razvoj, pokazala je analiza koju je uradila Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

SKGO treba, kako je za Tanjug izjavila sekretar odbora za lokalni razvoj pri toj organizaciji Slađana Grujić, da usvoji u novembru ove godine dokument o ekonomskim potencijalima opština u Srbiji.

SKGO je organizacija koja zastupa interese, pruža visokokvalitetne usluge i podržava razvoj i unapređenje lokalne samouprave kroz zajedničko delovanje članstva, u skladu sa evropskim standardima. Analiza SKGO sadrži i preporuke šta treba lokalne samouprave da urade kako bi unapredile svoje poslovno okruženje.
Grujić je navela da je opština Pećinci poslednjih godina privukla više od 200 miliona direktnih grinfild investicija.
Sremska opština sa nešto vise od 21.000 stanovnika u 15 naselja, napravila je pravi investicioni bum, ponajviše ubrzanim razvojem radne zone u Šimanovcima. U toj opštini zastupljen je veliki broj privrednih grana, od prehrambene, mašinske, građevinske, do razvoja uslužnih delatnosti, posebno kinematografije. Među kompanijama koje su se tu pozicionirale su: “Jub boja”, “Trimo”, “Perutnina”, “Modriani”, “Forneti”, “ITM group”, “Pink”, “Polino”, nemačko-srpska kompanija “Nord cuk” za proizvodnju šećera i mnoge druge.
Koliko je opština Pećinci napredovala govori i podatak da je u njoj otvoreno preko 1.200 radnih mesta, a cena zemljišta je poslednjih godina porasla sa 3.000 evra na 200.000 evra po hektaru.
Analizom SKGO je obuhvaćeno 27 opština – Bujanovac, Čačak, Inđija, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Lapovo, Leskovac, Loznica, Niš, Paraćin, Pećinci, Pirot, Ruma, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Subotica, Šabac, Užice, Valjevo, Vlasotince, Vranje, Vršac, Zaječar i Zrenjanin.
“Tih 27 lokalnih samouprava je od 2006. do 2011. privuklo najviše stranih investicija”, naglasila je Grujić i dodala da je istraživanje potvrdilo da su neke lokalne samouprave predisponirane da privuku strana ulaganja, zbog blizine glavnih putnih pravaca, kao što je Koridor 10.
Grujić je navela da su različiti faktori uticali na odluku investitora, pa su tako kineski partneri odlučili da grade fotonaponski park za solarnu energiju, kapaciteta 150 megavata (MW) u Vranju, jer su istraživanjem došli do nalaza da ta opština ima najveći broj sunčanih dana u regionu. “Kod Pećinaca, koji ima najveći broj stranih direktnih a i domaći investicija po glavi stanovnika, bio je odlučujući faktor ‘od usta do usta marketing’, jer je tu došla jedna firma i pronela dobar glas dalje”, objasnila je Grujić.