Kina čeka antikrizni plan EU

PinterestFacebookTwitterShare

Nećemo izdvajati nove svote novca za Fond EU za otkup dugove dok ne vidimo detalje plana o izlasku iz krize, poručuju kineski zvaničnici. Kina je ipak otvorena za sve razgovore o pomoći Evropskom fondu za finansijsku stabilnost.


Kina neće izdvojiti nove svote novca za fond Evropske unije za otkup dugova dok ne dobije detalje o planu za izlazak iz krize, piše danas Čajna dejli.

Ipak, ta azijska zemlja biće otvorena za sve razgovore o budućim ulaganjima u Evropski fond za finansijsku stabilnost, rekao je na konferenciji za novinare u Pekingu zamenik kineskog ministra finansija Džu Gvangjao. “Kina je već ulagala u taj fond, a dodatna ulaganja su u fazi razmatranja. Potrebno je vreme za rad na studijama pre odluke o novom ulaganju”, dodao je kineski zvaničnik.
Direktor Fonda Klaus Regling posetio je u petak Peking i sastao se sa zvaničnicima ministarstva finansija i centralne banke.

Poseta je usledila dan nakon dogovora unutar evrozone o ključnom planu za smanjenje duga Grčke, odobravanju novih spasilačkih zajmova i povećanju sredstava Evropskog fonda za finansijsku stabilnost na oko hiljadu milijardi evra. “Kina ima svoju potrebu da ulaže u strane akcije svakog meseca zbog viška deviznih rezervi”, rekao je Regling. On je izrazio nadu u izgradnju dugoročnih veza sa Kinom, koja ima najveće devizne rezerve u svetu, ali nije želeo da iznosi detalje o potencijalnim kineskim ulaganjima u Evropski fond za finansijsku stabilnost.

Džu Gvangjao je rekao da sa Reglingom nije razgovarao o konkretnim planovima o povećanju kineskog ulaganja u Evropski fond za finansijsku stabilnost i dodao da zemlje članice G20 na sastanku iduće sedmice u Kanu neće razgovarati o planu kupovinu akcija fonda.