Penzije: Nagrada za pun staž

PinterestFacebookTwitterShare

Započete su pripreme zajedničkog projekta Vlade Srbije i Svetske banke na obezbeđivanju zakonskog okvira kako bi svi oni koji su uplaćivali u penzijski fond doprinose 40 godina, takozvani „standardni penzioneri“, imali više penzije u odnosu na one koju su u mirovinu otišli ranije, rečeno je „Novostima“ u Vladi Srbije.

Određene, dodatne beneficije mogli bi da dobiju i rudari, ali i pripadnici drugih profesija koji rade pod teškim uslovima. Nezvanično, u Vladi priznaju da je neophodno postepeno podizanje starosne granice, ali tokom dužeg niza godina.

Izdvajanja budžeta za penzijski sistem su iz godine u godinu sve veća, tvrdi izvor „Novosti“ u Vladi.  Imajući to, kao i sve nepovoljniju demografsku strukturu, u vidu, pred nama su dve mogućnosti. Ili da drastično smanjimo odnos nivoa penzija i plata, što bi, verovatno, bilo socijalno neprihvatljivo, ili da podignemo starosnu granicu za odlazak u mirovinu i učinimo potpuno neatraktivan model po kome su mnogi otišli u prevremene penzije.

Prema tvrdnji ovog izvora, novi model penzijskog sistema biće, pre svega, tema nove Vlade i Skupštine Srbije, mada će se do tada raditi na pripremi svih neophodnih analiza i studija.

Zakon o budžetskom sistemu predviđa da se penzije i plate u javnom sektoru koriguju dva puta godišnje u skladu sa rastom inflacije i eventualnim rastom privredne aktivnosti. Pre početka primene ove formule i na zaposlene u javnim preduzećima Vlada će proveriti da li oni uopšte primaju zaradu u skladu sa usvojenim godišnjim finansijskim planovima.