Nepotpuna dokumentacija za osnivanje “Sogasa” u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Javno preduzeće “Srbijagas” i ruski “Sogas” moraju da dopune dokumentaciju za izdavanje dozvole za rad za zajedničke osiguravajuće kompanije u Srbiji, kazali su agenciji Beta u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Kako su istakli u NBS, zahtev za izdavanje dozvole za rad osiguravajuće kompanije “Sogas” (Sogaz) u Srbiji dostavljen je 30. avgusta. Narodna banka je nakon uvida u dokumentaciju utvrdila da je potrebno izvršiti određene ispravke i dopune i o tome obavestila podnosioce zahteva.
 
Po kompletiranju dokumentacije, Narodna banka Srbije će oceniti da li su ispunjeni uslovi za izdavanje dozvole i u roku od 60 dana odlučiti o zahtevu.
 
NBS je navela da su “Srbijagas” i ruski “Sogas” podneli zahtev za osnivanje zajedničke osiguravajuće kuće koja će se baviti neživotnim osiguranjem i za koju je neophodan minimalni osnivački kapital od 4,5 miliona evra.
 
Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je u maju koncentraciju na tržištu koja će nastati zajedničkim ulaganjem “Srbijagasa” i ruskog “Sogasa” u osiguravajuću kompaniju u Srbiji, objavljeno je danas na sajtu Komisije www.kzk.org.rs.
 
Kako se navodi na sajtu, odluka o odobravanju koncentracije na srpskom tržištu doneta je u skraćenom postupku. Prema ranijim informacijama iz “Srbijagasa”, osnivački kapital nove osiguravajuće kuće biće šest miliona evra, od kojih će 2,9 miliona evra izdvojiti “Srbijagas”, a preostalih 3,1 milion ruska strana koja će biti vlasnik 51 odsto “Sogasa”.
 
Ruska osiguravajuća kompanija “Sogas” je ćerka-firma “Gasproma”. Na srpskom tržištu trenutno posluje 27 društava za osiguranje, od kojih je 20 u većinskom stranom vlasništvu. Prema podacima NBS, ukupna premija društva za osiguranje u drugom kvartalu ove godine iznosila je 30,6 milijardi dinara odnosno 298 miliona evra.