Tadić: Agrarni budžet se mora povećati

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se agrarni budžet u našoj zemlji mora povećati jer su poljoprivreda, infrastruktura i energetika grane u kojima se najbrže vraća uloženi novac.
 

“Ja se zbog toga slažem da poljoprivredni budžet treba da bude podignut”, rekao je Tadić novinarima u Sava centru nakon svečanog potpisivanja ugovora o angažovanju nezaposlenih agronoma.

Tadić je naglasio da treba raditi na podizanju kvaliteta i prinosa poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, jer će se na taj način povećati bruto domaći proizvod, a naša zemlja će postati konkurentija.

“Naše mere subvencija mora da budu tako koncipirane da se podiže bruto domaći proizvod”, rekao je Tadić.

On je pohvalio ideju Ministarstvu poljoprivrede i trgovine da se u narednih pet godina značajna sredstva investiraju u sistem navodnjavanja, jer bi na taj način poljoprivrednici bili zaštićeni od suše i obezbeđeni fizičku uslovi za podizanje proizvodnje.

Srbija ima nesagledive mogućnosti u podizanju konkurentnosti i obima poljoprivedne proizvodnje, a to zavisi od ministarstva, države, stručnjaka i seljaka, rekao je Tadić.
Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je da će agronomi sa kojima je Ministarstvo poljoprivrede potpisalo ugovor o angažovanju na mesto asistenta – savetodavca dobiti posao na godinu dana.

Petrović je posle ceremonije potpisivanja ugovora sa 1820 agronoma rekao da će ovaj jednogodišnji angažman agronoma biti prilika za njihov dalji profesionalni razvoj kako bi se osposobili za savetodavce u specijalizovanim oblastima, kao što su voćarstvo, povrtarstvo, organska proizvodnja…

Ministar je podsetio da u Srbiji sada dva miliona ljudi živi od poljorivrede i da se oko 800 hiljada porodica bavi tom delatnošću.

Petrović je ukazao da je poljoprivreda veliki potencijal Srbije, ali nedovoljno iskorišćen. On je istakao da su prihodi BDP-a u poljoprivredi lani iznosili četiri milijarde dolara, da ta grana beleži suficit u spoljnoj trgovini, ali da u narednom periodu prihodi, s obzirom na mogućnosti, treba da se udvostruče.

Prema rečima Petrovića, među poljoprivrednicima je dva puta više siromašnih nego među ljudima koji žive u gradu i to je potrebno promeniti, čemu treba da doprinese i angažman agronoma.

“Država mora da pomogne onima koji su najsiromašniji”, naglasio je ministar i rekao da rad agronoma treba da doprinese povećanju efikasnosti poljoprivredne proizvodnje i zarade poljoprivrednika.

Agronomi će početi da rade iduće sedmice, imaće mesečnu platu od 40 hiljada dinara i biće zaduženi da obilaze po 200 gazdinstava.