Niger suočen s deficitom žitarica

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog slabih ovogodišnjih kiša i napada crva i skakavaca na useve, kao i zbog uticaja konflikta u susednoj Libiji, Niger, jedna od najsiromašnijih afričkih zemalja, suočen je sa deficitom od 519.000 tona žitarica, objavila je vlada te zemlje.
 
Taj deficit dostiže gotovo 14 odsto godišnjih potreba ove zemlje na ivici Sahare, koja ima oko 16,3 miliona stanovnika, čiji opstanak uglavnom zavisi od domaće poljoprivrede, izveštava Rojters.

U ovoj zemlji su povremene krize hrane uobičajena pojava, ali ovogodišnji deficit žitarica je veći od onog iz 2009, zbog kojeg oko sedam miliona Nigeraca prošle godine nije imao dovoljno hrane.

Zbog ratovanja u Libiji, Niger je ove godine ostao bez miliona dolara doznaka svojih ljudi koji tamo rade. Na hiljade njih se poslednjih meseci vratilo kuće, pri čemu neki i naoružani, što povećava osećaj nesigurnosti.

Kao prehrambeno najugroženije oblasti nigerska vlada navodi Tilaberi na zapadu, Agadez na severu i Difu na jugu zemlje. Izvesno je da i nigerski pašnjaci narednih meseci neće dati dovoljno hrane za domaću stoku.

UN su prošlog meseca upozorile da postoji rizik destabilizacije u Nigeru zbog povratka mnogih migrantskih radnika koji traže hranu i posao u i inače lošoj godini.

U Nigeru 80 odsto stanovnika živi od poljoprivrede, koja isključivo zavisi od obima kiša. To je zemlja, sa najbržim rastom populacije u Africi, što predstavlja dodatno opterećenje za raspoložive količine hrane.