Pijačne tezge na solarnu energiju

PinterestFacebookTwitterShare

Radovi na rekonstrukciji i uređivanju gradskih pijaca se zahuktavaju, a prva koja će u proleće sledeće godine osvanuti u novom ruhu je Zemunska. Uređivanje montažnih objekata i izgradnja pasarele koja će štititi kupce od kiše i snega se bliži kraju, a u ovu fazu radova uloženo je 36 miliona dinara. Do sada su postavljena 44 nova montažna objekta, u koje će biti smešteni zakupci lokala sa gornjeg i donjeg dela pijace.

 
U drugoj fazi biće srušeni svi lokali koji se nalaze u gornjem delu pijace, a prodavce i sugrađane obradovaće i nova kišna kanalizacija, instalacija, kao i postavljanje 250 novih tezgi.

 U ovoj fazi, na gornjem delu će biti formiran veliki trg na površini od 3.500 kvadratnih metara, dok će u trećoj fazi biti natkriven donji deo pijace, objašnjava Andrea Stojanović, iz odeljenja za marketing i odnose sa javnošću “Gradskih pijaca”. Zemunska pijaca dobiće veliki starinski sat, a imaće izgled starih železničkih perona. Takođe, uz veliku podršku opštine Zemun, biće obnovljene i fasade okolnih zgrada.

U Bloku 44 na Novom Beogradu uskoro će biti izrađen brisolej, odnosno arhitektonska zaštita od sunca. Na pijaci će biti uveden i novi sistem ventilacije, a u novembru će početi radovi i na pijaci Vidikovac, koja će biti rekonstruisana u prvu solarnu tržnicu u prestonici. Trenutno se izrađuje idejno rešenje natkrivanja platoa fotoelektričnim panoima, a zahtev za izdavanje uslova izrade podnet je “Elektrodistribuciji Beograd”.

Solarna pijaca je veoma značajna, jer će se na njoj proizvoditi električna energija sa krovova, koji do sada nisu eksploatisani – objašnjava Stojanovićeva. -Vidikovačka pijaca proizvodiće energiju na taj način što će postavljanje solarnog krova omogućiti proizvodnju 250 kilovata energije. Takođe, ova tržnica dobiće i uređen parking prostor, kao i novo rešenje za uklanjanje komunalnog otpada.
 
Izgradnja veletržnice kod Kvantaša počeće početkom sledeće godine, a preduzeće “Veletržnica” d.o.o biće, kako je najavljeno, formirano na sledećoj sednici Skupštine grada. U realizaciju ovog projekta domaći i strani ulagači izdvojiće sredstva u rasponu od 150.000 do 450.000 evra. Do sada se prijavilo više od 50 ulagača iz Srbije, ali i nekoliko inostranih kompanija. Biće izgrađene dve hale od po 10.400 kvadrata, prostor od 6.000 kvadrata za sveže meso i ribu i 4.200 kvadratnih metara za prodaju cveća. Takođe, potpuno će biti renoviran i prostor kamionske pijace.
 
 U toku ovog meseca biće raspisan i konkurs za idejni projekat pijace – trga na Bajloni pijaci. Rekonstrukcija ove gradske tržnice sprovodiće se u toku 2012. i 2013. godine. u planu JKP “Gradske pijace”, po uzoru na novi izgled pijace u Bloku 44, jeste i pokrivanje i modernizacija tržnica u naseljima Banjica, Banovo brdo, Zvezdara i Borča.