Ministar najavio manji porez na plate

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić najavljuje da će država sledeće godine poreze i doprinose na plate da smanji na oko 40 odsto.
 
“Siguran sam da ćemo u toku sledeće godine opštu stopu poreza i doprinosa, koja je sad oko 64 odsto, moći da spustimo na neki nivo blizu 40 odsto”, ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

On dodaje i da je za tri i po meseca od donošenja uredbe o podsticaju zapošljavanja, kojom su smanjenje poreske osnovice za neke kategorije i za 85 odsto, do radnog mesta došlo 6.700 ljudi. Ministar dodaje i da je efekat dalo finansijsko podsticanje investicija.

“Taj program je počeo 2006. godine i sad ima oko 194 aktivna projekta koja treba da rezultiraju sa oko milijardu evra investicija i sa 33.000 novih radnih mesta. Prosta računica govori o tome da je na tih milijardu država dosad odobrila 160 miliona evra za podsticaje. To znači da na jedan evro iz budžeta dolazi šest evra investicija. Prema našoj računici, taj jedan evro se vrati u budžet za 17 meseci kroz plaćanje PDV-a, kroz plate i doprinosa”, kaže Ćirić.