Višedecenijska kriza stočarstva u Vojvodini

PinterestFacebookTwitterShare

Stočarstvo Vojvodine već nekoliko decenija se nalazi u krizi, o čemu svedoči činjenica da ta grana u bruto-društvenom proizvodu poljoprivrede pokrajine učestvuje sa svega 23,9 odsto, objavljeno je u “Koraku”, časopisu Privredne komore Srbije.

Kako je istaknuto, nisko učešće stočarstva u BDP-u vojvođanske poljoprivrede dokaz je nedovoljne razvijenosti poljoprivrede i ekstenzivne proizvodnje.

“Dokaz da umire stočarstvo Vojvodine je podatak da je u stajama 1962. godine bilo 497.000 grla, a od toga 228.000 priplodnih goveda. Na početku ove godine u stajama je bilo samo 224.808 grla, a od toga 101.665 priplodnih grla”, izjavio je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine Ðorđe Bugarin.

“Nestaju nam goveda, sve manje ih je u stajama, pa nismo u stanju ni da ispunimo kvotu izvoza bebi – bifa prema EU. Primera radi, ta kvota iznosi 8,875 tona, a lane je izvezeno iz Srbije samo 1.000 tona”,istakao je on.

Bugarin je ukazao da je teladi sve manje u tovu, ono malo što imamo mi izvozimo. Slična situacija je i sa svinjama, rekao je Bugarin, dodajući da sad u oborima ima samo 1,3 miliona svinja od čega je svega 152.055 priplodnih grla.

Prema njegovim rečima, nije dobra politika da se izvozi kukuruz u susedne zemlje, dok su prazni obori za tov stoke u Srbiji.

Bugarin je kao primer naveo izvoz kukuruza iz Srbije u Makedoniju, a potom uvoz tovljenika iz te iste zemlje.

On je istakao i da bi agrarni budžet naredne godine trebalo da iznosi najmanje šest odsto repubilčkog budžeta, kao i da je potrebno obezbediti podsticaje proizvodnje kvalitetnog junećeg mesa u sistemu “krava – tele” i bolje iskorišćavanje pašnjaka i livada.

Kada se krene u veći tov svinja mora se obezbediti uvođenje plaćanja svinja na liniji klanja prema kvalitetu mesa, a uz sve to mora otpočeti sa proizvodnjom sitnih životinja, ćuraka, patki,gusaka, naveo je Bugarin.