Brod koji za pogon koristi sunce, vetar i talase

PinterestFacebookTwitterShare

Koristeći alternativne izvore energije, penzionisani inženjer Ivan Vrsalović uskoro bi trebalo da iskonstruiše brod čiji će motori pogon dobijati upravo od Sunca, vetra i talasa.
 


Brod koji će pogoniti energija vetra, sunca i talasa zvuči kao naučna fantastika? Moguće, ali za to postoji idejni projekat koji je već ‘pokupio’ niz međunarodnih priznanja, a potpisuje ga tim Riječana.

Predvođeni penzionisanim inženjerom Ivanom Vrsalovićem koji se korištenjem alternativnih izvora energije bavi još od 1973. godine, Riječani okupljeni oko riječkog Tehnološko-inovacijskog centra su na međunarodnim skupovima inovacija u dalekom Taipeiu i korejskom Seulu za navedeni projekt nedavno osvojili zlatnu medalju i posebnu nagradu.

Njihov vizonarski projekt temelji se na ideji korištenja apsolutno čistih i besplatnih izvora energije za brodski pogon, a koji je zasad razrađen samo na zamišljenom plovnom objektu. Dakle, način pretvaranja energije vetra i Sunca u struju kojom će se napajati elektromotori koji pogone propelere tek treba ugraditi na konkretni tip broda.

Inženjer brodogradnje Nikola Radelja, koji takođe radi na projektu, za Novi list kaže da se kao najverovatnije opcije projektne implementacije spominje brod za prevoz rasutog tereta ili tanker, a projekt je posebno pogodan i za kruzere s obzirom da se tako ‘uhvaćene’ energije Sunca i vetra mogu skladištiti i naknadno koristiti za napajanje brodova.

 

Inače, bazu ove inovacije čini vetrogenerator koji umesto klasične konstrukcije ima plašt ili obruč. Na taj način se dobije i do četiri puta više energije nego kod uobičajenih vetrogeneratora, a ujedno je dva do tri puta jeftinija. Postrojenje vetrogeneratora nadopunjeno je solarnim kolektorima.

Prototip vetrogeneratora jačine 0,5 kW već je napravljen pre nekoliko godina i postavljen kraj Bimontovih pogona na Kukuljanovu. Za završna ispitivanja Riječanima je ponestalo novca, pa se nadaju odzivu investitora. Ipak su obnovljivi izvori energije nezaustavljivi gospodarski trend u svetu.