Kuće neće ni za 9.000 EUR

PinterestFacebookTwitterShare

U Subotici vlasnici kuća i stanova još uvek ne mogu da se snađu od iznenađenja jer su cene nekretnina, po njihovom sudu, veoma niske.


U agencijama kažu da se dobro očuvane kuće od čvrstog materijala i salaši prodaju za 10.000 evra, a ima slučajeva da dobro očuvanu kuću od 9.000 evra niko neće da kupi.

Stan od 50 kvadrata se u naselju Prozivka može dobiti za 12.000 evra, ali kupaca je malo.

“I u drugim delovima Subotice cene nekretnina padaju. Oni koji su imali gotovinu već su kupili dvosobne stanove za svotu koja je nekada bila dovoljna samo za garsonjeru”, kaže Jovan Aradski iz Agencije „Kruna”.

Osim cena stanova, u Subotici su pale i cene zakupa stanova, pa se za 80 evra u nekim naseljima može iznajmiti dvosoban stan, a garsonjera i za 60 evra. Bilo je slučajeva da vlasnik ne traži zakupninu, već od stanara traži da izmiruje račun za grejanje od 12.000 dinara. Mnogi ne žele da plate ni to, pa kada se pojavi poštar sa računom za grejanje, napuste stan bez pozdrava sa vlasnikom.

U „Top Tip“ nekretninama kažu da se, ipak, ne može govoriti o drastičnom padu nekretnina, ali ima slučajeva da je vlasnicima hitno potreban novac, pa za kvadrat traže 400 evra. Oni koji traže stanove u najam kažu da su cene kirija pale, ali ne previše kada su u pitanju lepo uređeni stanovi na najboljim lokacijama.

Mladi Subotičani su na jednoj strani zadovoljni što stan mogu da iznajme za daleko manje novca nego ranije, ali mnogi su nezadovoljni što ne mogu da uzmu stambeni kredit.