Zasejana tek polovina planiranih površina pšenice

PinterestFacebookTwitterShare

Optimalni rok za jesenju setvu pšenica je prošao, a do sada je u Srbiji žito posejano na oko 300.000 hektara, što je polovina planiranih površina. Saradnik Privredne komore Srbije Vojislav Stanković kazao je da je osnovni razlog slabe setve nedostatak kiše u prethodnom periodu zbog čega zemljište nije moglo da se pripremi blagovremeno.
 
“Ali ne treba paničiti, jer se na njivama radi svakodnevno i očekujem da će setva biti završena do 20. novembra”, kazao je on. Stanković je naveo da je ove godine planirano da se poseje oko 600.000 hektara, odnosno oko 100.000 hektara više nego prošle godine. Prema njegovim rečima, planirana setva pšenice za ovu jesen trebalo bi da omogući veći rod od prethodnih 2,1 miliona tona, što bi obezbedilo dovoljno žita za domaće potrebe, ali i za izvoz.
 
Trenutna manja setvena površina već je uticala na rast cene pšenice na novosadskoj produktnoj berzi na 17,8 dinara po kilogramu, kazao je Stanković, ali je dodao da ne očekuje “da će cena rasti preko te vrednosti, odnosno da će to uticati na povećanje cene hleba i peciva”.