ILO: Svetu prete socijalni nemiri

PinterestFacebookTwitterShare

Nakon nedavnih nemira tokom protesta protiv ekonomskih mera štednje u Grčkoj, i globalnih protesta protiv ekonomske nepravde koji su proizašli iz protesta “Occupy Wall Street”, Međunarodna organizacija radnika (ILO) je upozorila da je svetska ekonomija na ivici nove i teže recesije koja bi mogla dovesti do socijalnih nemira.
 
Iz ove organizacije naglašavaju da će se zaposlenost u zemljama u razvoju tek kroz pet godina vratiti na brojke pre krize. Upozoravaju da u 45, od 118 država koje su posmatrali, raste mogućnost od socijalnih nemira. U svom izveštaju za 2011. godinu iz ILO-a upozoravaju da je zaustavljanje globalnog oporavka “dramatično uticalo” na tržište rada, piše BBC.
 
 
Kako bi se u dve godine vratili na stupanj pre krize trebalo bi otvoriti 80 miliona novih radnih mesta, a novi pokazatelji i zaustavljanje ekonomskog rasta pokazuju da će se doći do tek polovine tih poslova. “Došli smo do trenutka istine”, kazao je Rejmong Tores iz ILO-a i dodao kako imamo još malo šanse za izbegavanje recesije “sa dvostrukim dnom” u zapošljavanju. Izmerili su i da veća mogućnost od izbijanja socijalnih nemira postoji u Arapskim i zemljama Evrope.
 
S druge strane, OECD je izračunao kako će evrozona ove godine ekonomski rasti za 1,6 odsto, dok će sledeće godine taj rast biti samo 0,3 odsto. U maju je prognozirani rast bio 2 odsto za obe godine.Najava ekonomskog rasta snižena je i za SAD na 1,7 odsto u 2011. godini i 1,8 odsto u 2012. godini. Prethodno prognozirani ekonomski rast iznosio je 2,6 i 3,1 odsto.
 
Organizacija je pozvala vođe država G20, koji se sastaju u četvrtak i petak, da deluju brzo. Smatraju da su oni ti koji trebaju da rade na ponovnom uspostavljanju poverenja i uvođenju politika koje će dovesti do dugoročne fiskalne stabilnosti. Pozvali su i države evrozone da smanje kamate.