Opštinsko rukovodstvo Vladičinog Hana zadovoljno prodajom “Delišesa”

PinterestFacebookTwitterShare

Prodaja nekada jednog od najvećih preduzeća za proizvodnju sokova “Delišes” iz Vladičinog Hana kompaniji “Nectar” iz Bačke Palanke odlična je vest za celu opštinu i Pčinjski okrug gde je ta kompanija imala kooperante, izjavio je danas predsednik opštine Vladičin Han Nenad Mitrović.
 
Mitrović je za agenciju Beta izjavio da očekuje da će privatizacija “Delišesa” podići iz pepela preduzeće čija je imovina u velikoj meri oštećena i uništena nakon godina bez proizvodnje, uključujući i oko 300 hektara voćnjaka koji su pretvoreni u pepeo u požarima prošle i ove godine.
 
– Ne mogu da tvrdim da su požari u kojima su izgoreli voćnjaci namerno izazvani, ali postoje sumnje u to. Postojala je opasnost da “Delišes” niko ne kupi jer mu je izuzetno oštećena i ostala imovina, tako da smo bili u situaciji da Ministarstvo poljoprivrede i opština ubeđuju “Nectar” da kupi to preduzeće – kazao je Mitrović.
 
Prema njegovim rečima, poljoprivredni kombinat “Delišes” je pre 20 godina zapošljavao više od 1.000 ljudi i imao više od 2.500 kooperanata iz Vladičinog Hana i Pčinjskog okruga koji su imali zagarantovanu zaradu od otkupa voća za proizvodnju sokova i dečjih kašica.
 
U vreme privatizacije “Delišes” je, prema inforamacijama republičke Agencije za privatizaciju, imao 23 radnika.
 
– Poslednjih sedam godina “Delišes” nije radio jer je bio u restruktuiranju. To je i za celu opštinu u kojoj je više od trećine zaposlenih primalo plate u toj kompaniji značilo katastrofu – kazao je Mitrović i dodao da je Vladičin Han godinama jedna od opština u Srbiji gde je najniži prosek zarada.
 
Mitrović je naveo da će opština 100% subvencionisati nabavku sadnica različitog voća, kako bi ohrabrila meštane da ponovo počnu da se bave voćarstvom.
 
– U opštini Vladičin Han, koja spada u najnerazvijenije opštine u Srbiji, broj nezaposlenih za oko 1.500 premašuje broj zaposlenih. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 4.457 ljudi, dok oko 3.000 građana ima stalan radni odnos, od čega najveći procenat radi u državnim firmama i ustanovama – rekao je Mitrović.