Od danas nova poskupljenja u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Potrošače u Srbiji od danas očekuje novi talas poskupljenja – gasa, prehrambenih proizvoda, kućne hemije, grejanja, a u prestonici i gradskog prevoza.

Gas će poskupeti od 10 do 15 odsto, zbog čega je najavljeno poskupljenje grejanja u mnogim gradovima u Srbiji. Prema proračunima, kubni metar (m3) gasa za domaćinstva koja greje “Srbijagas”, koštaće posle novembarskog poskupljenja oko 40,82 dinara, umesto dosadašnjih 36 dinara.

Grad Beograd prinuđen je da zbog najnovijeg povećanja cene gasa i povećanja cena mazuta tokom proteklih meseci za preko 50 odsto, koriguje cene toplotne energije, koja će od 1. novembra biti povećana za 7,5 odsto, izjavio je član Gradskog veća Goran Aleksić.

Očekuje se da će poskupljenje gasa prouzrokovati, iako ne u velikoj meri, povećanje cena i drugih industrijskih proizvoda, a stručnjaci su ocenili da će to uticati na povećanje inflacije za 0,3 odsto.

U trgovinama u Srbiji mogu se očekivati nova poskupljenja slatkiša, smrznutog voća i povrća, piva, kiselog mleka, kućne hemije i kozmetike.

Kako su trgovci rekli u anketi koju je sprovela agencija Tanjug, na osnovu novih cenovnika dobijenih od dobavljača, slatkiši će poskupeti pet procenata, smrznuto voće i povrće 10, pivo tri procenta, kiselo mleko četiri odsto. Cene kućne hemije i kozmetike u novembru će “skočiti” od pet do 10 procenata.

Cene svežeg mesa i mesnih prerađevina, hleba, brašna, ulja i šećera ne bi trebalo da se menjaju na više.

Pored navedenih poskupljenja, žitelje Beograda očekuju i više cene u gradskom prevozu. Cena pojedinačne karte za javni gradski prevoz u Beogradu će od 1. novembra biti viša za 20 odsto i koštaće 60 dinara na trafici, a 120 dinara ako se kupe u vozilu.

Predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida izjavila je da je ta potrošačka organizacija zabrinuta zbog svakog najavljenog poskupljenja jer je standard građana u Srbiji ionako nizak, plate miruju, a pri tome i dalje veliki broj radnika ostaje bez posla.

Svako poskupljenje najviše pogađa najsiromašnije, istakla je Vida i dodala da u Srbiji čak 41 odsto porodičnog budžeta odlazi za hranu, što pokazuje koliko smo siromašni, jer se u EU za to izdvaja između 17 i 20 procenata kućnog budžeta.