Crna Gora treba da izbegne zaduživanje

PinterestFacebookTwitterShare

Glavni ekonomista Svetske banke (SB) za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju Željko Bogetić ocenio je da Crna Gora treba da izbegne zaduživanje.
 

Prema njegovom mišljenju Crna Gora treba da pojača finansijsku disciplinu i da smanji javnu potrošnju. Bogetić je na sastanku u Podgorici sa predstavnicima Unije poslodavaca Crne Gore kazao da bi novo zaduživanje dovelo do “insolventnosti i nemogućnosti Crne Gore da tako obezbeđena sredstva vraća”.

Crnogorski javni dug iznosi oko 45 procenata bruto-društvenog proizvoda (BDP) i Vlada najavljuje mogućnost novog zaduživanja emisijom evro-obveznica na međunarodnom tržištu.

Predstavnik SB je ukazao da Crna Gora “ima prostora i mogućnosti da dalje radi na stvaranju povoljnog ambijenta za poslovanje”, i da država treba da jača preduzetništvo i investicije.

“Pristupanje Evropskoj uniji (EU) je velika, značajna mogućnost za Crnu Goru… Da bi se bilo očekivane koristi, Crnu Goru očekuje harmonizacija zakonodavstva, ali i stvaranje preduslova za izgradnju privrede koja umesto uvozne.., postaje izvoznik. U tom procesu, posebnu pažnju treba posvetiti reformama koje će podstaći produktivnost i konkurentnost”, zaključio je Bogetić.