Slučaj JAT: Čekaju se Letonci

PinterestFacebookTwitterShare

Letonska kompanija Baltik eviejšon sistems jedina je otkupila dokumentaciju za učešće na konkursu Vlade Srbije za strateškog partnera za novu aviokompaniju.
 
Kako se navodi u saoštenju Ministarstva za infrastrukturu, Ministarstvo i Radna grupa će letonskoj kompaniji, koja je suvlasnik Er Baltika (Air Baltic), dostaviti transakcionu dokumentaciju, nakon čega se očekuje podnošenje ponude. Produženi rok za podnošenje prijava na tender za izbor investitora za zajedničko ulaganje u novu aviokompaniju istekao je juče.
 
Prema pisanju današnjeg Blica, ruski privrednici i bankari koji su vlasnici dela akcija u „Er Baltiku” zainteresovani su za strateško partnerstvo sa „Jat ervejzom”. Radi se zapravo o investicionoj grupi registrovanoj na Bahamima, a njeni vlasnici svoj kapital sada žele da prebace iz „Er Baltika” u „Jat”. Oni, kako saznaje beogradski list, žele da se povuku iz letonske kompanije jer se država previše meša u njen rad postavljajući političke kadrove na vodeća mesta.
 
Kako pišu „Novosti“, potencijalni partner je inicijalno zainteresovan za manjinsko vlasništvo u novoj srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji, kako je i predviđeno programom koji je Vlada Srbije usvojila. Interes Srbije je da se partner opredeli prema „Jat ervejzu“, ali i prema ostalim preduzećima, poput „Jat tehnike“ i „Jat keteringa“, čija je poslovna aktivnost zavisila od „Jat ervejza“. Ipak, sve je pitanje pregovora između Vlade Srbije i potencijalnog partnera pošto dostavi ponudu.
 
Miodrag Miljković, državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu, objasni je za Politiku da je otkupom transakcione dokumentacije potencijalni partner načinio prvi korak ka dobijanju informacije o poslovanju Jata. Govoreći o kompaniji Miljković je rekao da „Er baltik” nije velika i poznata avio-kompanija, ali da dobro posluje.
 
“Prošle godine je prevezao tri miliona putnika i ostvario profit od oko 20 miliona evra. Interesantni smo im zbog izlaska na druga tržišta. Jat ima termine i pravo letenja na važne destinacije u Evropi. I verovatno su u partnerstvu sa Vladom Srbije prepoznali svoj interes. Treba imati u vidu da imamo potpisano niz bilateralnih sporazuma sa drugim zemljama,” navodi Miljković.