Stvari koje mogu dovesti vaše kolege do ludila

PinterestFacebookTwitterShare

Radnu atmosferu i sklad među kolegama na poslu mogu poremetiti razne male sitnice koje činimo, a da ih nismo ni svesni. Stvari poput glasnog pričanja, pravljenje balona od žvakaćih guma mogu dovesti vaše kolege do ludila i naterati ih da vas jednostavno zamrze.

Takav animozitet na radnom mjestu ne bi bio ugodan ni vama, ali ni vašem šefu koji očekuju visoku produktivnost. Ali što je najgore mi nismo ni svesni da neke naše ustaljene radnje mogu nekome ići na živce, pa kako bi izbegli konflikte i održali zdravu radnu atmosferu na radnom mestu donosimo vam neke “mane” kojima možete iritirati vaše kolege.
 
Visiti oko nečijeg stola – Da li je uopšte potrebno objašnjavati koliko je iritantno i koliko smeta ljudima koji pokušavaju da završe neki projekat da njihov radni sto služi kao popularno okupljalište? Ako imate pauzu i želite da popričae sa nekim od kolega otiđite negde gde nećete nikome smetati i rušiti im koncentraciju.

Tračeri – Niko ne voli da mu se priča ili da ga se ogovara iza leđa, pa tako ni vi. Stoga ako neki vaš kolega počne ogovarati osobe s kojima radite jednostavno se distancirajte, na pristojan način mu dajte do znanja da vas takve stvari ne zanimaju, te da se nadate kako će uspeti rešiti problem koji ih je i zavadio.

Ometanje – Mnogi ljudi ne vole prisluškivanje elefonskog razgovora, a ista stvar važi i za poslove razgovore s klijentima. Kako bi izbegli navlačenje mržnje kolega nemojte ih ometati prilikom razgovora, a pogotovo nemojte prekidati njihov razgovor kako bi ih nešto pitali.

Osobe koje zanovetaju – Nema iritantnije stvari od kolege koji neprestano kuka o poslu, a s druge strane ni prstom nije mrdnuo da bi nešto učinio po tom pitanju. Nepodnošljive su i osobe koje se žale na svoj status na radnom mestu, a svi znaju da ne rade dobro i kvalitetno posao za koji su plaćeni.

Mirisi – Bilo da se radi o neprjatnom mirisu ili prekomernom korištećenju parfema krajnji rezultat je isti, bes saradnika. Stoga izbegavajte kupanje u novom parfemu, pogotovo ako radite u zatvorenom i skučenom prostoru, a da ne govorimo o apliciranju samog mirisa na radnome mestu.  S druge strane jednostavno je nedopustivo da dođete na posao, a da zaudarate.

Mejl – Mnoge zaposlene jednostavno izluđuju mejlovi koji nisu propisno poslani, odnosno bez naslova subjekta ili, s druge strane, predugim naslovom. Kada smo kod elektronske pošte, zatrpavanje mejlovima  kako  od strane kolega tako i od prijatelja i rodbine, sa mudrim izrekama, te raznim proročanstvima, koje da bi se obistinile moraju biti prosleđene barem 256 hiljada puta, jednostavno su neoprostive.