Nemci žele ofanzivniji kurs vlade

PinterestFacebookTwitterShare

Nemci žele od svog kancelara Angele Merkel da u buduće u Evropi ima jaču vodeću ulogu, pokazala je anketa istraživanja javnog mnjenja za “Bild am Zontag” i većina njih zagovara njen ofanzivni kurs na evropskom nivou.

Prema anketi, 59 odsto Nemaca je za njen ofanzivni kurs, a 37 odsto protiv, dok su Nemci podeljeni, kada je reč o vrednovanju kriznog menadžmenta kancelarke Merkel na prošlonedeljnom samitu u Briselu.

Njih 47 odsto je bilo zadovoljno i veoma zadovoljno učinkom, dok je 48 odsto bilo nezadovoljno ili veoma nezadovoljno ulogom Merkelove.

Kada je reč o političkim partijama, njeni demohrišćani bi, kada bi u nedelju bili izbori, dobili 30 odsto glasova, dva odsto manje nego prošle sedmice, dok bi koalicioni partneri liberali ostali pri nepromenjenih tri odsto glasova. U skladu s tim, socijaldemokrate i partije Zeleni, Levica i Piratska partija dobili bi zajedno 53 odsto glasova. Socijaldemokrate bi ostale kod nepromenjih 28 odsto, Zeleni na 17 odsto, levičari bi dobili osam i pirati deseto dosto glasova, prenose agencije.