Google naplaćuje korišćenje mapa

PinterestFacebookTwitterShare

Korisnici koji postavljaju linkove servisa “Google mape” na svoje veb sajtove ubuduće će morati da plaćaju za ovu uslugu.


“Google” će od 1. januara 2012. godine naplaćivati korišĆenje svojih mapa, u slučaju da ovaj servis ima više od 25 000 “klikova” u toku dana na jednom veb sajtu, prenosi BBC.

Veb sajtvovi, a posebno turističke agencije, koriste “Google mape” kako bi korisnicima prikazale odredišta za koja se zanimaju. U izveštajima se navodi da će “Google” naplaćivati četiri dolara za svakih 1 000 klikova preko ograničenja. “Google” tvrdi da će limit od 25 000 klikova “pogoditi samo 0,35 odsto korisnika”. Kompanija u saopštenju navodi da je svesna činjenice da će programerima pojedinih veb sajtova biti potrebno vreme da procene stepen upotrebe “Google mapa” i preduzmu određene akcije, ako je to neophodno.

“Uz nastavak rasta upotrebe naših mapa, neophodno je da osiguramo dugoročnu budućnost servisa, kako bi on ostao održiv iako ga koriste i visoko profitabilni veb sajtovi”, navodi se u saopštenju “Google”.