Deset najčuvenijih poslednjih reči poznatih ličnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Povod za ovakav članak britanski Mirror je našao u izjavi sestre Stiva Džobsa, Mone Simpson, koja je za New York Times nedeavno rekla da su poslednje reči osnivača kompanije Apple bile “Oh, wow! Oh, wow!”.

Ovaj britanski list tim povodom izdvojio je deset slavnih poslednjih rečenica slavnih ličnosti kroz istoriju.

1. Kraljica Marija Antonaeta: “Oprostite, gospodine. Nisam to učinila namerno.”

To su bile poznate poslednje reči francuske kraljice koja je slučajno stala na nogu svog krvnika dok je išla na giljotinu. Osuđena je za izdaju i pogubljena 16. oktobra 1793.

2. Mocart: “Ukus smrti je na mojim usnama. Osećam nešto što nije s ovoga sveta.”

Slavni kompozitor klasične muzike umro je u 35. godini, 5. decembra 1791. godine, nakon kratke bolesti. Ostao je potpuno bez svesti dva sata pre smrti.

3. Karl Marks: “Ma, dajte! Poslednje reči su za budale koje nisu dovoljno rekle.”

To je nemački filozof rekao svom kućepazitelju nakon što ga je pitao za poslednje reči. Marks je umro 14. marta 1883. od bronhitisa i upale pluća, nakon što je 15 meseci bio lošeg zdravlja.

4. Oskar Vajld: “Moje tapete i ja smo u smrtonosnom duelu. Neko od nas mora otići.”

Poznat po svom cinizmu, irski dramatičar, pesnik i romanopisac je doslovno mrzeo zidne tapete u svojoj sobi. Umro je od cerebralnog meningitisa 30. novembra 1900. godine, kada je imao 46 godina.

5. Džek Danijels: “Poslednje piće, molim.”

Bile su to poslednje reči slavnog proizvođača Viskija, koji je umro 10. oktobra 1911. od trovanja krvi, nakon što je jednog jutra nogom udario u svoj sef i slomio nožni prst, pa dobio infekciju. Firma Jack Daniels 2006. je iz smrti svog osnivača izvukla pouku i pretočila je u slogan “Nikada ne biste trebali raditi rano ujutro”.

6. L. Frenk Baum : “Sada mogu preći živi pesak.”

Američki pesnik i dramski pisac, najpoznatiji po delu Čarobnjak iz Oza, umro je 5. maja 1919 nakon moždanog udara. Baum je poslednje reči šapnuo svojoj supruzi, misleći na čarobnu pustinju koja okružuje zemlju Oz.

7. Malkolm X : “Braćo! Braćo, molim vas! Ovo je kuća mira!”

Američki borac za ljudska prava ubijen je u plesnoj dvorani Audubon na Manhattanu, gde je držao govor pred 400 ljudi. Odjednom je nastao metež i jedan čovek iz gomile počeo je vikati na njega, a Malkolm je pokušao smiriti situaciju. Ali, potom su tri čoveka pucala u njega i ubila ga.

8. Gručo Marks: “Umirem, draga moja? Zašto, to je poslednje što ću učiniti!”

Nakon što se preforsirao u radu do te mere da mu se zdravlje pogoršalo, američki komičar i filmska zvezda umro je od upale pluća 19. augusta 1977. On je imao najduži život od sve braće Marks, a u jednom intervjuu se našalio kako će natpis na njegovom grobu glasiti: “Izvinjavam se, ne mogu ustati.”

9. Bob Marli: “Novac ne može kupiti život.”

Rege zvezda izgovorila je ove poslednje reči svom sinu Zigiju pre nego što je umro 11. maja 1981. u 36. godini. Pevač je umro od malignog melanoma, koji je pronađen u njegovom nožnom prstu u julu 1977. Odbio je amputaciju, a bolest se kasnije proširila na pluća i mozak.

10. Stiv Irvin: “Ne brinite, one obično ne plivaju unazad.”

Australijski stručnjak za biljni i životinjski svet je ubijen dok je snimao dokumentarac 4. septembra 2006. Irvina je smrtno probola raža, dok je ronio za potrebe snimanja novog serijala pod nazivom Najopasnije životinje u okeanu. Umro je u 44. godini.