Nova kriza: Grci najavili referendum. Odbijaju pomoć?

PinterestFacebookTwitterShare

Neočekivana najava grčkog premijera Georgea Papandrua o održavanju referenduma o paketu pomoći EU-a mogla bi izazvati novu krizu evrozone, jer bi grčki glasači, nezadovoljni oštrim merama štednje, mogli odbaciti teško dogovoreni kompromis postignut prošle nedelje, prenose agencije, javlja hrvatska agencija Hina.

Čelnici evrozone dogovorili su na samitu u Briselu da će Atini osigurati novi paket pomoći vredan 130 milijarda evra koji bi uključio i 50-postotno otpisivanje dugova. Novim paketom bi grčki dug postao održiv. Grčka se zauzvrat obvezala provesti oštre mere štednje, što već nedeljama izaziva masovne proteste širom zemlje.

Papandreu je rekao da će raspisati referendum zbog toga što treba širu političku potporu za sprovođenje fiskalnih mera i strukturalnih reformi koje traži EU, prenosi Reuters. On je najavio da će uz referendum organizovati i glasanje o poverenju vladi, ali ni za jedno glasanje još nije određen datum. Biće to prvi referendum u Grčkoj od 1974. kad je nekoliko meseci nakon pada vojne hunte ukinuta monarhija.

Grčki premijer je rekao da njegova vlada ima poverenja u sud grčkih glasača. “Odluka grčkoga naroda za nas će biti obvezujuća”, prenosi njegove reči AFP. 
 
Analitičari ocenjuju da bi referendum mogao izazvati novu krizu evrozone, budući da najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da većina Grka o novom EU-ovu paketu ima negativno mišljenje. Promatrači misle da je odluka o referendumu kockanje sa sporazumom koji je nastajao mesecima i bilo ga je veoma teško postići.

“Ako se raspiše referendum, možemo zaključiti da (Grci) možda neće prihvatiti mere štednje. Možemo zaključiti da će se onda srušiti kuća od karata”, rekao je analitičar BGC Partnersa Haurd Veldon.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Kristofer Pisarides rekao je da je teško predvideti šta će se dogoditi s Grčkom ako na referendumu odbaci EU-ov paket. “Biće teško za Evropsku uniju i za evrozonu, ali za Grčku će biti puno gore. Ako birači odbace sporazum Grčka bi mogla odmah proglasiti stečaj. Ne vidim kako bi mogla ostati u evrozoni”, rekao je Pisarides.

Čini se kako je Papandreu odlukom o referendumu iznenadio i mnoge parlamentarne zastupnike svoje socijalističke stranke. Papandreuova većina u parlamentu spala je na samo tri zastupnika viška, a zbog mera štednje zbog kojih će zemlja 2012. biti u četvrtoj godini recesije, pala je i popularnost njegove vlade.