Grejanje na struju najjeftinije klima uređajima i TA pećima

PinterestFacebookTwitterShare

Ko namerava da se ove zime greje na električnu energiju najmanje novca potrošiće ako koristi klima uređaje i TA peći, a najviše ako upotrebe kotao za centralno grejanje i razne grejalice – kvarcne peći, kalorifere, uljne radijatore.

Građani štednjom mogu da smanje račune za struju samo kod TA peći, jer one mogu da akumuliraju energiju noću, tokom jeftinije tarife, a greju tokom dana, što ne važi za klima uređaje, kotlove i grejalice.
 
Grejanje na električnu energiju je, zbog niske cene ovog energenta, i ove zime najpovoljnije, čak i kad se poredi sa drvetom i ugljem. Ali to se ne odnosi na sve uređaje, već samo na TA peći i klima uređaje.
 
Agencija za energetiku je izračunala da dve TA peći, snage po tri kilovata, za šest meseci grejanja stana od 60 kvadrata potroše struju vrednu 41.300 dinara, ali samo ako se koristi jeftinija noćna tarifa. To jest da TA peć noću akumulira. U Agenciji tvrde da je to dovoljno za temperaturu od 20 stepeni Celzijusa 16 sati na dan.
 
Svako dopunjavanje peći tokom dana, korišćenjem skuplje struje, značajno uvećava troškove. Tako će, kako navodi analiza Agencije, dopunjavanje dve peći, snage od po tri kilovata, samo tokom dva sata dnevno uvećati troškove grejanja 44 odsto, na 59.400 dinara!

Ako TA peć izduvava, onda se isprazni za oko četiri sata, a kada emituje toplotu onda može da izdrži duplo duže. Kada smo kući ceo dan, onda peć mora da akumulira i tokom dana, kaže Nikola Stamenković iz Leskovca.
 
Kako do uštede kod klima uređaja

 
Poslednjih godina građani sve više koriste i klima uređaje. Samo aparati sa inverterom sigurno mogu da rade i zagreju stan i kada je spoljna temperatura ispod nule. Kod ostalih to zavisi od tehničkih karakteristika, a u dokumentaciji svakog klima uređaja piše na kojoj spoljašnjoj temperaturi može da radi.
 
Inverter je napredna tehnologija koja reguliše rad kompresora, a samim tim i potrošnju struje, pa je rad uređaja koji ga poseduje ekonomičniji. Dva uređaja, snage 12.000 BTU (British Termal Unit), popularne “dvanaestice”, sa inverterom, za šest meseci, ako jedna radi 24 sata, a druga samo 12, potroše struju vrednu više od 40.000 dinara.