Popis poljoprivrednih domaćinstava u Srbiji do 15. decembra 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Popis poljoprivrede u Srbiji biće sproveden od 1. oktobra do 15. decembra 2012. godine i prema preliminarnim podacima iz popisa stanovništva, može se očekivati da u našoj zemlji ima oko 800.000 poljoprivrednih domaćinstava, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragan Vukmirović.

Popis poljoprivrede je od ogromnog značaja, ne samo za domaću javnost nego i za naše evropske integracije, naglasio je Vukmirović na konferenciji za novinare i napomenuo da ćemo, jednoga dana, kao zemlja – članica EU, biti u obavezi da svakih 10 godina sprovodimo popis poljoprivrede.

Vukmirović je podsetio da EU ima najveće fondove upravo za poljoprivredu i ne želi nijedan evro da uloži u poljorivredu bilo koje zemlje, pre nego što dobije statističke podatke iz agrara.

Popis poljoprivrede nikada se ne radi zajedno sa popisom stanovništva i to su stroge preporuke međunarodnih eksperata, dodao je on.

Popis poljoprivrede u Srbiji se naslanja na popis stanovništva, jer je tokom tog procesa RZS identifikovao koja su to domaćinstva koja treba obuhvatiti popisom poljoprivrede, rekao je Vukmirović i izrazio očekivanje da će popisom u poljorivredi biti obuhvaćeno oko 800.000 domaćinstava u Srbiji.

Najveći problem u popisu poljoprivrede, kao što je bio i u popisu stanovništva, biće kako uspostaviti odnos poverenja sa poljoprivrednicima.

Naš čovek nema poverenja i dešavalo se da popisivač uđe u dvorište, vidi traktor, pita vlasnika: imate li traktor – nemam. Pa čiji je ovaj ispred – pa komšijin – slikovito je objasnio Vukmirović i dodao da će RSZ-u trebati pomoć medija da poljoprivrednicima objasni da su dobijeni podaci potpuno individualni, zaštićeni od svih, pa i od Zavoda.

Ne postoji mogućnost da ti podaci budu iskorišćeni u administrativne svrhe, naglasio je direktor RZS.

Kao ilustraciju zaštićenih individualnih podataka, Vukmirović je naveo da je u popisu stanovništva ustanovljeno da je najstariji žitelj Srbije jedna žena koja ima 117 godina, ali njen identitet RZS ne sme da objavi, čak i da je ona to želela.