Srbija ima šansu da postane veliki izvoznik energije

PinterestFacebookTwitterShare

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je da Srbija ima šansu da postane veliki izvoznik energije u regionu i van njega, i saglasio se sa stavom da jačanje ekonomske saradnje Srbije i Rusije približava našu zemlju Evropskoj uniji.

Konuzin je na sastanku Društva lobista Srbije sinoć rekao da je, osim izgradnje magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju, Rusija zainteresovana i za saradnju u drugim oblastima energetike, što našu zemlju može da dovede u poziciju velikog izvoznika.

Ističući da su velike zapadne kompanije zainteresovane za realizaciju projekata u Srbiji u kojima Rusija može da pomogne svojim investicijama, Konuzin je dodao da je to način da se Srbija približi i Rusiji i EU.

On je naglasio da Srbija mora da jača regionalnu saradnju, po čemu zaostaje za jednom Slovenijom, koja je shvatila značaj i zato sve više unapređuje saradnju među različitim regionima.

Predsednik kompanije “ABS elektro” Nenad Popović, koji dugi niz godina radi sa svojom firmom na tržištu Rusije, takođe je istakao da saradnja sa Rusijom Srbiju približava EU jer ukoliko bi trgovinsku razmenu sa ruskim tržištem povećali dva do tri puta, imali bismo mnogo razvijenije odnose sa EU.

Prema njegovoj oceni, Srbija koristi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom ispod pet odsto, što je nedovoljno, i ne shvata da je u povlašćenom položaju sa Rusijom. Trenutno, prema Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbiji je na raspolaganju ogromno tržište od oko 250 miliona potrošača koje pored Rusije obuhvata Kazahstan i Belorusiju, a od 2014. godine i Ukrajinu, što je praktično teritorija bivšeg Sovjetskog Saveza.

Srbija bi trebalo da osnuje banku u Rusiji koja bi pomagala srpski izvoz u tu zemlju ili da oformi mešovitu srpsko-rusku banku, zatim da pomogne učešće domaćih firmi na sajamskim manifestacijama u Rusiju i da obrati mnogo više pažnje na uspostavljanje veza sa gubernatorima i predsednicima ruskih republika, kako bi se pospešila ekonomska saradnja.