Gas od danas skuplji za 10 do 15 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Gas je od danas u Srbiji poskupeo za domaćinstva 10 odsto, a za privredu 15 odsto.

Veću cenu gasa primenjivaće, osim “Srbijagasa” i ostalih 35 distributera, a građani će i dalje moći da plaćaju račun za gas iz dva dela – 62,5 odsto odmah, a 37,5 odsto za šest meseci.

Prema proračunima, kubni metar (m3) gasa za domaćinstva koje greje “Srbijagas”, koštaće posle novembarskog poskupljenja oko 40,82 dinara, umesto dosadašnjih 36 dinara.

U “Srbijagasu” tvrde da će, i pored najnovijeg poskupljenja, biti najjeftiniji distributer i da će zbog korekcije cena računi biti veći u proseku za oko 2.000 dinara, odnosno da će prosečan račun za gas porasti sa 12.000 na 14.000 dinara.

Zbog poskupljenja gasa se očekuje i poskupljenje grejanja, a neke toplane, uključujući i Beogradske su već odobrile poskupljenje grejanja, dok su pojedine najavile moogućnost poskupljenja.

Od svake toplane pojedinačno će zavisiti da li će zatražiti poskupljenje i da li će to odobriti lokalna samouprava u čijoj je to nadležnosti.

U Srbiji se oko 63 odsto toplana snabdeva gasom kao energentom, i za njih je generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović najavio da će se sve vratiti u javno snabdevanje iz statusa kvalifikovanog kupca, što znači da će imati cenu gasa od oko 35 dinara po m3.

Očekuje se da će poskupljenje gasa prouzrokovati, iako ne u velikoj meri, i druga poskupljenja industrijskih proizvoda, a stručnjaci su ocenili da će to poskupljenje uticati na povećanje inflacije za 0,3 odsto.