Ina ostvarila neto dobit od 276 miliona eura

PinterestFacebookTwitterShare

U prvih devet meseci ove godine INA je je ostvarila neto dobit u iznosu 2.072 miliona kuna, što predstavlja porast od 1.512 miliona kuna u odnosu na isto razdoblje 2010. kada je neto dobit iznosila 560 miliona kuna.
U spomenutom razdoblju INA je značajno povećala dobit iz osnovne delatnosti u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navodi se u saopštenju naftne kompanije, ali se ne spominju detaljni prikazi prihoda i rashoda.
 
“Poboljšani rezultati posledica su promenjivih uslova u okruženju, napretka operativnog poslovanja i pozitivnog uticaja ključnih projekata. Segment delatnosti Istraživanje i proizvodnja bio je glavni pokretač unapređenih rezultata za prvih devet meseci, usled viših cena sirove nafte i povećane prosečne dnevne proizvodnje ugljikovodika koji su poduprli rezultate segmenta”, navodi se u saopštenju.  
 
U prvih devet meseci negativno su poslovale rafinerije, što je posledica produženog razdoblja optimizacije tokom puštanja u rad hidrokreking postrojenja u Rafineriji Rijeka i požara u Rafineriji Sisak.
Razvoj događaja na područjima Bliskog Istoka i Severne Afrike se kontinuirano i pažljivo analizira, uključujući i restriktivne međunarodne mere protiv Sirije koje bi mogle imati negativne učinke na INA-ine prihode i nivo proizvodnje, komentarisao je rezultate poslovanja Zoltan Aldot, predsednik Uprave Ine.