MOL I ČEZ grade termoelektranu

PinterestFacebookTwitterShare

MOL-ČEZ European Hungary (MCEPH), zajednička kompanija MOL grupe i ČEZ-a juče je potpisala ugovor s kompanijom  Tecnicas Reunidas o gradnji plinske termoelektrane s kombiniranim ciklusom (CCGT) u Százhalombatti.
 
Uz to, kompanija je sklopila s kompanijom Simens dugoročni sporazum o uslugama za termoelektranu.

Planirano ulaganje odnosi se na izgradnju kombinovane plinske termoelektrane u rafineriji Duna u vlasništvu MOL Grupe u Mađarskoj, s instaliranom snagom od 860 MW. Termoelektrana će biti opremljena najmodernijom tehnologijom za proizvodnju energije i najnižim graničnim troškovima. MCEPH poseduje sve dozvole potrebne za početak izgradnje.

Prva faza ulaganja počela je u oktobru 2011, dok se očekuje da bi druga faza trebala da započne do kraja prve polovine sledeće godine. Prema planovima, termoelektrana bi trebala započeti s komercijalnim radom u prvom tromesečju 2015. godine. Ukupni trošak ulaganja iznosi oko 600 miliona eura, što je oko 15% niže u poređenju s prvobitnim očekivanjima u studiji usled stvarnih nižih troškova.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zolt Hernadi rekao je da je MOL grupa, nakon tri godine napornog rada, napravila velik korak u provođenju svoje regionalne strategije budući da će biti u mogućnosti ući na izuzetno privlačno mađarsko i regionalno tržište električnom energijom od 2015. nadalje.
 
“Očekuje se da će moderna kombinovana plinska termoelektrana dugoročno osigurati konkurentnu prednost i energetsko poslovanje sa stabilnim povratom ulaganja. Osim toga, bićemo u mogućnosti dodatno povećati sigurnost snabdevanja rafinerije Duna koja je već prepoznata kao jedna od najdelotvornijih rafinerija u Evropi”, istakao je Hernadi.