Turska agencija za međunarodnu saradnju pomaže izgradnju u Novom Pazaru

PinterestFacebookTwitterShare

Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) pomaže sanaciju posledica poplave u novopazarskom naselju Ćeremidžinica. TIKA finansira izgradnju tri mosta preko reke Trnavice čija je ukupna vrednost 6,2 miliona dinara. Na izgradnji dva mosta već se radi.
 
Za most dužine 10 i širine 5,5 metara izdvojeno je 1,8 miliona dinara, a 1,25 miliona dinara biće utrošeno za drugi most dužine devet i širine 3,5 metara. Izgradnja trećeg, i za ovo naselje najznačajnijeg mosta tek treba da počne, a on bi ovo naselje spojio sa desnom obalom reke na kojoj se nalazi lokacija za izgradnju nove osnovne škole. Predračunska vrednost tog mosta je 3,15 miliona dinara.

Prema dogovorima od pre nekoliko godina turska agencija će finansirati i izgradnju osnovne škole u krugu bivše Fabrike obuće “Ras”, gde je zemljište otkupila bivša gradska uprava. Kompletna urbanistička dokumentacija dostavljena je donatoru. Osnovci iz ovog naselja nastavu su do sada pohađali u OŠ “Rifat Burdžević Tršo” ili u selu Trnave. Obe škole su od naselja udaljene po nekoliko kilometara.

Mostove preko reke Trnavice odnela je vodena bujica krajem maja ove godine. Poplava koja je tada zahvatila naselje Ćeremidžinica ugrozila je nekoliko stotina domaćinstava, potpuno uništila sedam stambenih objekata, znatno štetila komunalnu i putnu infrastrukturu. Pričinjena šteta je procenjena na blizu 2,5 mil EUR. Posledice poplave još se uvek saniraju. Za uređenje korita Trnavice potrebno je 150 miliona dinara.