Ju-Es stil gasi peći u Smederevu?

PinterestFacebookTwitterShare

Centrala kompanije U.S Stil nezadovoljna je rezultatima poslovanja u Srbiji, zbog čega razmatra mere koje bi mogla da preduzme da poboljša situaciju. Džon P. Surma, predsednik američke korporacije “Ju-Es stil”, saopštio je na konferenciji u Pitsburgu da je kompanija nezadovoljna lošim finansijskim rezultatima u Srbiji.
 
“Železara radi znatno ispod svojih kapaciteta na godišnjem nivou, što bi bilo oko 2,4 miliona tona. Nakon 1,9 miliona tona, koliko je proizvedeno 2006, proizvodnja je u 2009. pala na 1,2 miliona tona, a prošle godine iznosila je 1,4 miliona. Tokom drugog kvartala, jedna od dve visoke peći u pogonima u Smederevu je ugašena i očekuje se da neće biti u funkciji ni u ovom kvartalu”, rekao je Surma, a prenosi list “Pittsburgh Post Gazettte”. Rezultati kompanije su i dalje odraz teške ekonomske situacije u Evropi, naročito u Južnoj Evropi.
 
“U.S. Stil nastavlja da se suočava sa brojnim izazovima u Srbiji koji podrazumevaju potpuno oslanjanje na kupovinu koksa, manje povoljan asortiman proizvoda, usporeni oporavak u regionu Balkana, kao i pritsak uvoznih proizvoda sa nižim cenama”, kažu u toj kompaniji.
 
Kako dodaju, kao odgovor na smanjene tržišne cene čelika i slabu potražnju, visoka peć u U.S. Stil Serbia, koja je stavljena na tihi hod u drugom kvartalu 2011, ostala je u tom režimu rada i tokom trećeg kvartala 2011. godine.
 
Nastavićemo pažljivo da pratimo situaciju na tržištu i prilagođavamo našu proizvodnju u skladu sa potrebama naših kupaca, kažu u U.S Stil Srbija, ne navodeći koje će to mere podrazumevati i da li će doći do otpuštanja radnika ili eventualno radikalnijih poteza.
 
Inače, čelnici “Ju-Es stila” istakli su da su uložili milione u modernizaciju železare i obuku radnika, shodno zapadnim standardima, da izvoze iz Srbije robu u više od 60 zemalja, ali se loše ekonomske prilike odražavaju na poslovanje.
 
“Gvožđe i čelik su najveći izvozni proizvod Srbije, ali visoke cene sirovina Srbiju čine manje konkurentnom na globalnom tržištu. Stekao sam utisak da je gospodin Surma voljan da svojim firmama u Srbiji pruži još šansi, nadajući se oporavku privrede u regionu. “Ju-Es stil” bi trebalo najpre da pokuša da smanji troškove otpuštanjem radnika u Smederevu i Šapcu”, savetovao je Čarls Bredford, njujorški analitičar industrije metala.