Vlada traži partnera za eksploataciju uljnih škriljaca

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija će do kraja godine raspisati tender za strateškog partnera Vlade Srbije u eksploataciji uljnih škriljaca u Aleksincu, kaže Oliver Dulić.
 
Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je na međunarodnoj konferenciji o rudama Srbije u Beogradu kazao da postoji veliko interesovanaje rudarskih firmi iz Evrope, Rusije i SAD da uđu u starteško partnerstvo sa državom Srbijom na tom projektu.
 
On je podsetio i da je Vlada Srbije osnovala preduzeće koje će se baviti istraživanjem i eksploatacijom uljnih škriljaca iz kojih može da se dobije nafta. Kako je istakao, “u narednih 10 godina Srbiju očekuju investicije od oko tri milijarde evra u oblasti rudarstva, a eksploatacija uljnih škriljaca je jedan od projekata”. U tom periodu, naveo je Dulić, očekuje se otvaranje novih rudnika, modernizacija i revitalizacija postojećih rudnika i otvaranje novih radnih mesta.
 
‘Planirano je da se do 2020. poveća učešće rudarske industrije sa dva na više od pet odsto bruto domaćeg proizvoda i da godišnji bruto prihod od rudarstva bude 2,3 milijarde evra”, kazao je on. Broj radnih mesta u rudarstvu trebalo bi da sa poveća 25.000 na 30.000 u narednih 10 godina.
 
Dulić je kazao da očekuje da će novi zakon biti usvojen za dve sedmice u Skupštini Srbije i dodao da bi do kraja godine trebalo da bude usvojena i startegija upravljanja mineralnim sirovinama. Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva zkona je i zaštita životne sredine, ali i obezbeđivanje sigurnog snabdevanja industrijskih kapaciteta i tržište Srbije svim mineralnim sirovinama.
 
On je precizirao i da bi prema planovima ministarstva trebalo da budu otvoreni, pored ostalog, novi rudnik uglja Štavalj, kao i rudnik fosfata u Bosilegradu, navodeći da se očekuje i modernizuju velikog broj rudnika u Srbiji kako bi se koristile nasavremenije tehnologije za eksploataciju.
 
Razvoj rudarstva će, kako očekuje Dulić, omogućiti i ravnomeran regionalni razvoj, jer se ležišta minerala nalaze u nerazvijenim delovima Srbije.