PKS: Agrar ove godine ostvario rekordan suficit

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija bi, u razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa svetom, do kraja 2011. mogla da ostvari rekordan suficit od oko 1,6 milijardi dolara, s obzirom na to da je za devet meseci imala pozitivan bilans od 1,1 milijardu dolara, objavila je danas Privredna komora Srbije.
 
Za devet meseci 2011. godine iz Srbije je izvezeno hrane za 1,95 milijardi dolara, a uvezeno za 845,5 miliona dolara. U ovom periodu ostvaren je rast izvoza od 34,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pa on u ukupnom robnom izvozu Srbije učestvuje sa 22 odsto. Istovremeno, rast uvoza je 19,7 odsto sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 5,7 odsto, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 230,7 odsto, pa ima rast od 48,2 odsto.
 
“Ukoliko se nastavi dosadašnja tendencija u spoljnotrgovinskoj razmeni agrarnih proizvoda, Srbija će do kraja ove godine ostvariti izvoz u vrednosti od oko 2,8 milijardi dolara, uvoz od oko 1,2 milijarde dolara i rekordan suficit od oko 1,6 milijardi dolara”, ističu u PKS.
 
Savetnik predsednika PKS za poljoprivredu Vojislav Stanković istakao je da su najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu žuti kukuruz u vrednosti od 300,3 miliona dolara, rafinirani šećer od šećerne repe (85,2 miliona dolara) i zamrznuta malina ,roland’ (79,7 miliona dolara). Na izvoznoj listi potom slede merkantilna pšenica (74,1 miliona dolara) i jestivo ulje od suncokreta (64,1 miliona dolara).
 
Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima tradicionalno dominira grupa “nekonkurentnih” proizvoda – koji se ne gaje u Srbiji – sirova kafa (69,6 miliona dolara), sveže banane (29,9 miliona dolara) i sveže pomorandže (20,9 miliona dolara), kazao je Stanković.