Proizvodnja organske hrane za životinje u Svilajncu

PinterestFacebookTwitterShare

Poljoprivredno-veterinarska škola u Svilajncu, jedna od najboljih te vrste u Srbiji, započela je proces za dobijanje sertfikata, dozvole za proizvodnju organske hrane za životinje, koja je zasejana ove jeseni.
 
“Dogodine, kada stignu ječam i tritikale koji su zasejani, sertifikaciona komisija će oceniti da li zaslužuju prolaznu ocenu za organsku proizvodnju stočne hrane”, rečeno je u toj školi.
 
Proces sertifikacije Poljoprivredno-veterinarska škola počela je u martu, a krajem jula stručnjaci “Organik kontrol sistema” Sertifikacione kuće iz Subotice, izvršili su nadzor zemljišta na kome će se gajiti organska hrana. Reč je o 23 hektara zemljišta koje je Skupština opštine Svilajnac dala školi na korišćenje, posle odluke Ministarstva poljoprivrede da se u ovoj opštini formira Centar za organsku proizvodnju za oblast stočarstva.
 
Nastavnici i poljoprivredeni inženjeri Poljoprivredne škole se nadaju da će sertifikat za proizvodnju organskle hrane za stoku dobiti za dve godine.
 
Uz Centar za organsku proizvodnju za oblast stočarstva, Ministarstvo poljoprivrede je formiralo i Centar za skupljanje proizvoda iz prirode u Leskovcu, u Valjevu za voćarstvo i Selenču za ratarske i povrtarske kulture.
 
Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika u Svilajncu osnovana je pre 54 godine, ima u posedu 135 hektara zemljišta, na kome gaji ratarske i povrtarske kulture, voćnjake i vinograde, farme krava, ovaca, svinja, koka nosilja.