UN: Rusija nestaje za osam vekova, SAD “besmrtne”

PinterestFacebookTwitterShare

Dok je svet ovih dana gledao gde će biti rođen sedmomilijarditi stanovnik planete UN je sprovela istraživanje o odumiranju nacija. Prema karti odumiranja čovečanstva koju su sačinili naučnici, Rusiji je preostalo tek oko 800 godina postojanja, čime se najprostranija zemlja sveta svrstala među desetak država koje će sa lica Zemlje nestati pre ostalih.
 
Rusija će, prognoziraju naučnici UN, prestati da postoji do 2888. godine, dok se kraj bezmalo besmrtnih Sjedinjenih Američkih Država može očekivati tek stohiljadite godine.
 
UN redovno sprovodi slična istraživanja, objavljujući ih u vidu demografskih prognoza. Poslednja prognoza objavljena je 2010. godine, prenosi ruski sajt Ruski biznis (RB.ru).
Procena odumiranja pojedinih zemalja bazirana je na takozvanom čistom koeficijentu reprodukcije stanovnišva, prosečnom broju devojčica rođenih tokom života prosečne žene koja je doživela kraj reproduktivnog perioda uz određeni nivo nataliteta i mortaliteta u nekoj zemlji.
 
U osnovne razloge za pad nataliteta naučnici ubrajaju postepeno odustajanje žena od ranog sklapanja braka u razvijenim zemaljama Azije. Slična situacija je u još 83 zemlje u svetu, u kojima pripadnice lepšeg pola sve češće prednost daju samačkom životu.
 
Prema podacima UN žene ne uspevaju da rode dovoljan broj kćerki kako bi se stalno održavala i reprodukovala populacija.
 
U Hongkongu se na primer za prosečnu dinamiku rađanja smatra kada se od 1.000 žnena očekuje rađanje samo 547 kćerki (što na jeziku demografa daje Hongkongu koeficijent reprodukcije od samo 0,547). Ukoliko ne nastupi promena takvog trenda, ove 547 devojčice će roditi tek 299 kćeri i tako dalje. U tom slučaju prema gurboj računici eksperata Hong Kong će ziveti tek oko 25 generacija.
 
Imajući u vidu da prosečna porodilja u Hong Kongu ima 31,4 godine, rađanje poslednje devojčice se može očekivati 2798. godine. Prema istoj logici, Japan, Nemačka, Rusija, Italija i Španija neće doživeti idući milenijum.
 
Ukoliko se nastavi takva tendencija, naučnici smatraju da čak ni Kini ne preostaje više od 1.500 godina postojanja.
 
Primenom takve računice na Rusiju, dolazi se do podataka da će se poslednja devojčica u toj zemlji roditi za 30 generacija. Prosečna starost porodilje u Rusiji je 26,81 godina, tako da proizlazi da će se poslednja Ruskinja roditi za 804 godine, a imajući u vidu prosečan vek ruskih žena od 74,03 godine, poslednja od njih će zajedno sa zemljom umreti 2888. godine.
 
Koeficijent reprodukcije stanovništva je u oko 120 zemalja iznad jedinice, što znači da sa svakom generacijom ne samo da raste broj stanovnika već i broj devojčica, budućih majki.
 
Zemlje daleko od odumiranja su uglavnom one u usponu, koje po pravilu imaju visoki natalitet, ali među njima su i razvijene – Irska, Izrael, Novi Zeland. U takve zemlje se ubraja celokupan crni kontinent, Bliski istok, izuzev Irana, zemlje centralne Azije i Zakavkazja, Avganistan, Pakistan, Indija, Mongolija, Indonezija, Filipini, kao i većina zemalja Latinske Amerike, osim Brazila i Čilea.
 
Deset zemalja koje će odumreti pre svih prema prognozi UN, su Makao, Hong Kong, Bosna i Hercegovina, Rusija, Malta, Slovačka, Singapur, Rumunija, Mađarska, Makedonija. Naučnici ni Ukrajini ne proriču dug život, tako da će ta zemlja odumreti 400 godina posle Rusije. 
 
Države koje će nadživeti ostale su SAD, Devičanska ostrva, Sent Lucija, Tunis, Francuska, Južna Koreja, Azerbejdžan, Australija, Antilska ostrva, Norveška.
 
Ruski demografi već odavno upozoravaju na zabrinjavajuću demografsku sliku u zemlji. Internet sajt RB.ru je nedavno objavio da je američka CIA utvrdila da se ruska populacija smanjuje bezmalo 15 puta brže od zvanične procene ruske Statističke službe.