Italijani pomažu mapiranje i valorizaciju tipičnih proizvoda

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici italijanske regije Pijemont posetili su danas poljoprivrednike na području Pala radi mapiranja i valorizovanja tipičnih domaćih proizvoda. Pale su opština partnera u projektu ”Valorizacija tipičnih proizvoda” čiji je cilj pružanje podrške lokalnom razvoju.
 
Predstavnik Kancelarije za međunarodnu saradnju pri italijanskoj regiji Pijemont Davide Gandolfi rekao je nakon sastanka sa predstavnicima udruženja i zadruga sa područja opštine Pale da žele da saznaju koji su to proizvodi koji bi mogli biti karakteristični za ovo područje.
 
Gandolfi je dodao da predstavnici regije Pijemont ne odlučuju o tome šta treba da se radi u određenim područjima, nego da su domaćini ti koji znaju šta treba istaći i na šta obratiti pažnju.
 
Načelnik opštine Pale Slobodan Savić rekao je da je ova poseta nastavak i proširenje saradnje s italijanskom regijom. ”Pale su veliki proizvođač poljoprivrednih proizvoda, ali isto tako i veliki potrošač, i ovo je bila dobra prilika da pozovemo sve one koji mogu da se bave poljoprivrednom proizvodnjom na ovim prostorima”, istakao je Savić.
 
Savić je naglasio da će uz dobru saradnju sa regijom Pijemont opština učiniti napor više da unapredi poljoprivrednu proizvodnju i motiviše poljoprivrednike kako bi zdrav proizvod stigao na trpezu, jer su Pale upravo opredeljene za razvoj turizma.
 
Predstavnici italijanske regija Pijemonte i predstavnici opštine Pale obišli su danas farmu koza i krava u Vrprači.