Proizvođači duvana iz Posavine traže veće premije

PinterestFacebookTwitterShare

Proizvođači duvana iz posavskih opština Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar traže da premije za duvan budu povećane za marku (0,5 evra) po kilogramu i najavili su da će tražiti sastanak sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, premijerom Aleksandrom Džombićem i ministrom poljoprivrede Miroslavom Milovanovićem kako bi ih upoznali sa svojim zahtevima.
 
Premije iznose 32 feninga (0,16 evra) po kilogramu za duvan tipa “barlej” i 37 feninga za “virdžiniju”, što je izuzetno malo u odnosu na proizvođače u Federaciji BiH, gde je premija 1,70 KM po kilogramu, ili Srbiji gde je premija u visini jednog evra – kaže Zoran Božanović iz sekcije duvanara Udruženja poljoprivrednika “Posavina” iz Obudovca.
 
Prema rečima Božanovića, proizvođači duvana uputili su svoje zahteve Ministru poljoprivrede Republike Srpske i očekuju odgovor.
 
“Svake godine imamo smanjenje površine pod duvanom, što dovodi do toga da naši organizatori proizvodnje nemaju mogućnost davanja avansa proizvođačima, a rezultat svega je ukidanje proizvodnje”, rekao je Božanović i dodao da proizvođači žele da se snagom argumenata izbore za svoja prava, a ne da izlaze na ulice, kao 2009. godine.
 
Prema njegovim rečima, godišnje potrebe BiH za duvanom su oko 8.000 tona, a domaća proizvodnja je oko 1.600 tona, od čega se najviše proizvodi upravo u Posavini.
 
Proizvođači duvana ističu da se ova proizvodnja zanemaruje, kao i da je prema Zakonu o duvanu BiH, Ministarstvo za spoljnu trgovinu BiH dužno da prati visinu premije za duvan u odnosu na okruženje.
 
Predstavnici lokalnih vlasti podržali su proizviđače duvana, dok iz Kluba odbornika DNS-a u SO Šamac ističu da je proizvodnja duvana ključna za opstanak stanovništva u ruralnim sredinama, ali da je ugrožena zbog smanjenja i neredovnih isplata podsticaja.
 
Predstavnici DNS-a smatraju da su duvanari u okruženju daleko više stimulisani kroz različite premije, podsticaje i regres, što izaziva još veće nezadovoljstvo ovih proizviđača iz Posavine.
 
Više od 250 domaćinstava sa područja opština Pelagićevo, Donji Žabar i Šamac bave se proizvodnjom duvana duže od 100 godina.