RS: Jesenju setvu koči nedostatak kiše

PinterestFacebookTwitterShare

Poljoprivrednici u Srpskoj planirali su da u jesenjoj setvi strnim kulturama zaseju oko 30.000 hektara, ali rad na njivama za sada koči suvo vreme, rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac.
 
On je naglasio da će ovaj plan poljoprivrednici ostvariti ukoliko ih u idućih 30 dana posluže vremenski uslovi. “U svim krajevima Srpske počela je setva, ali suvo vreme nam ne odgovara i ratari uglavnom “na silu” pokušavaju da ostvare plan setve”, rekao je Usorac.
 
On je naglasio da je zemlja suva, te da je oranje plitko i da će svi poljoprivrednici koji su do sada zasejali površine strnim kulturama imati loš kvalitet proizvoda.
 
Poljoprivrednik iz Lijevča Duško Banjac kaže da će sačekati kišu da počne sa setvom pšenice. “Zemlja je sada suva i ne isplati mi se da na silu sejem strne kulture. Nadam se da će kiša uskoro pasti kako bismo počeli sa radovima”, kazao je Banjac.

Nikola Aleksić iz semberskog sela Golo Brdo kaže da je do sada zasejao strnim žitima 3,5 hektara obradivih površina. “Zemljište za setvu pripremio sam na takozvani redukovani način – tanjiračama i setvospremačem. Na ovaj način sam mnogo uštedeo na gorivu, jer je izostalo skupo oranje, a kasnije i tanjiranje njiva”, kaže Aleksić.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da su poljoprivrednici već počeli da se prijavljuju za subvencije za jesenju setvu.

“Poljoprivrednici treba da zaseju najmanje dva hektara da bi ostvarili subvencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Proizvođači koji budu imali manje od dva zasejana hektara neće dobiti novac od Vlade RS”, rekao je Usorac. On je naglasio da će poljoprivrednici po jednom zasejanom hektaru obradivog zemljišta od Vlade RS dobiti 250 KM (oko 130 evra), i to 150 u martu iduće godine, a 100 maraka po završetku žetve.