RS: Pekari najavili niže cene hleba

PinterestFacebookTwitterShare

Brašno u Republici Srpskoj ponovo je pojeftinilo i za kilogram je potrebno izdvojiti 60 feninga bez PDV-a, a pekari ističu da će formirati nove cenovnike ako se određeni period cene hlebnog žita ne budu menjale.
 
„Cene brašna pale su do one granice do koje su pekari govorili da će pojeftiniti pekarske proizvode”, – rekao je Predsednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos i dodao da su cene brašna od žetve pale za 20 evra po toni.
 
Kos je naglasio da je za tonu pšenice u Srbiji potrebno izdvojiti 180 evra, te 190 evra u Mađarskoj. „Ne znamo kako će se situacija sa cenama kretati u idućem periodu, ali smo uvereni da se kod nas cene brašna neće korigovati do januara iduće godine”, kazao je Kos i dodao da cena pšenice u svetu trenutno miruje.

Predsednik Udruženja pekara RS Saša Trivić rekao je da će formirati niže cene u pekarama tek kada obave razgovore sa mlinarima. „Ukoliko se cena brašna bude stabilizovala i ne bude se menjala u skorije vreme, hleb će pojeftiniti za deset feninga”, rekao je Trivić i dodao da je za veknu hleba u pekarama potrebno izdvojiti od 1,20 do 1,30 maraka (0,60 evra).

Stanovnici Srpske jedu najskuplji hleb u regionu, jer je vekna pravljena od tipa brašna 500, u Srbiji jeftinija i do 40 feninga.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac rekao je da je jedan od uzroka poskupljenja brašna i hleba početkom godine i to što mlinari nisu hteli da kupuju domaću pšenicu.

„Pekari i mlinari koriste svoj položaj i to na štetu stanovnika Srpske. Neće domaću pšenicu jer mi tražimo da se pšenica fakturiše i da dobijemo podsticaje, a to njima ne odgovara”, rekao je Usorac i dodao da su prinosi pšenice ove godine iznosili oko 35.000 tona, te da su sav rod poljoprivrednici zadržali za ishranu stoke.
 
U Pokretu potrošača RS rekli su da su pekari davno trebali da koriguju cijene hleba. „U Srpskoj se pekari ponašaju monopolistički i nadamo se da će sada konačno formirati niže cene hleba”, navode u Pokretu potrošača.