Forcan: Prodaja udela u Jugohemiji najodgovornije rešenje

PinterestFacebookTwitterShare

Prodaja udela u kompaniji Jugohemija Miroslavu Miškoviću bila je najodgovornije rešenje prema firmi i zaposlenima u njoj, kaže Milka Forcan.
 
Forcan, predsednik Upravnog odbora Jugohemije i doskorašnji manjinski akcionar Delta stara, firme koja kontroliše većinski paket akcija Jugohemije, objašnjava da su pregovori o prodaji udela u Jugohemiji trajali nekoliko meseci tokom kojih su analizirane različite opcije.

Ona navodi da su se razmatrali pregovori sa trećim licima, fondovima i potencijalnim strateškim partnerima kao i opcija izlaska jednog od dva akcionara u sporu. Forcan kaže da je “otežavajuća okolnost u razgovorima sa bilo kim van dosadašnje vlasničke strukture bila činjenica da su nerešeni odnosi između sadašnjih vlasnika i da je više sudskih procesa u toku”.

Zbog toga je, kaže, transakcija kojom je Delta holding postao većinski vlasnik Jugohemije najodgovornije rešenje prema firmi i zaposlenima u njoj. jer bi u suprotnom “sporno stanje koje je trajalo dovelo da daljeg urušavanja pozicije firme”.

Kada je u pitanju iznos dobjen za prodaju udela, a spekuliše se o tri miliona evra, Milka Forcan navodi da je taj iznos “onoliko koliko je u ovom trenutku bilo realno”.

Podsetimo, sukob oko vlasništva u Jugohemiji počeo je u junu prošle godine, posle razlaza osnivača i vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića i sada bivše potpredsednice Holdinga Milke Forcan, koja je bila i predsednik Upravnog odbora Jugohemije i sa Miškovićem bila većinski suvlasnik u toj kompaniji, gde su zajedno imali 77 odsto kapitala.

Mišković je krajem jula 2010. osporio Forcanovoj vlasništvo nad 40 odsto akcija Jugohemije, optužio je za nezakonito raspolaganje imovinom tog preduzeća i zatražio od Privrednog suda u Beogradu uvodjenje privremene upave, gde je ona bila na čelu Upravnog odbora, kao i u novosnovanom preduzeću Jugohemija menadžment.