Vlade ne smeju da uvode cenzuru na internetu

PinterestFacebookTwitterShare

Vlade ne smeju da uvode cenzuru na internetu i mrežama mobilne telefonije u vreme društvenih nemira, poručili su zvaničnici Velike Britanije.


Ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je da činjenica da kriminalci i teroristi mogu da zloupotrebe digitalne mreže nije “opravdanje za države da cenzurišu svoje građane”.

“Britanija je odbacila stav da je prihvatljivo da vlada ometa internet, telefonske mreže i društvene medije u vremenima nereda”, rekao je Hejg.

 

 
Premijer Dejvid Kameron je kazao da vlade “ne smeju da koriste sajber bezbednost kao izgovor za cenzuru ili da svom narodu uskrate mogućnosti koje pruža internet”, preneo je AP. On je rekao da sajber kriminal košta Britaniju 43 miliona dolara godišnje.

Stavovi koje su Kameron i Hejg izneli na dvodnevnoj konferenciji o međunarodnoj sajber bezbednosti, koja je počela juče u Londonu, suprotni su pozivima Rusije i Kine na veću regulaciju interneta putem obavezujućih međunarodnih ugovora.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da se Vašington protivi međunarodnom pravnom instrumentu koji bi doveo do “isključive vladine kontrole nad internet izvorima, institucijama i sadržajem i do nacionalnih granica u slobodnom protoku informacija onlajn”.

Kameron je u avgustu, posle nereda koji su izbili u Engleskoj i koji su se širili pomoću digitalne komunikacije, izneo ideju o davanju vlastima većih mogućnosti da ometaju upotrebu servisa mobilnih telefona ili društvenih mreža tokom građanskih nemira.

Policija je optužila mlade ljude da su koristili Fejsbuk, Tviter i Blekberijev servis tekstualnih poruka za koordinaciju napada, a nekoliko ljudi je osudjeno za podsticanje nasilja putem društvenih mreža.

Kameron je tada rekao da će vlada ispitati da li servisi mobinih telefona i društvene mreže mogu da budu prekinute tokom nereda, ali je vlada kasnije saopštila da neće tražiti veća ovlašćenja kako bi primenila takve mere u vreme krize.