Sarkozi i Merkelova: Plan za spasavanje Grčke mora biti primenjen

PinterestFacebookTwitterShare

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel izjavili su danas da su “odlučni” u tome da bude primenjen plan za spasavanje Grčke, koji je doveden u pitanje iznenadnom najavom grčkom premijera Jorgosa Papandreua da će ga izneti na referendum.
Kako je saopšteno iz Jelisejske palate, Sarkozi i Merkelova su u telefonskom razgovoru rekli da žele da “brzo” bude usvojen plan puta kako bi se osigurala primena tog plana.
 
Dvoje lidera su se saglasili da sutra u Kanu održe sastanak najpre sa Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom, a potom sa grčkim vlastima. Ti sastanci će biti održani uoči samita G20 (grupe dvadeset razvijenih privreda i zemalja sa brzim privrednim razvojem), predviđenog za 3. i 4. novembar.
 
Najava Papandreua, samo pet dana posle usvajanja plana spasavanja, potresla je danas berze i oživela strahovanja od bankrota Grčke i raspada zone evra. U Grčkoj je, u međuvremenu, grupa poslanika vladajuće partije PASOK zatražila ostavku premijera, tvrdeći da je neočekivanom najavom da će u Grčkoj biti organizovan referendum o najnovijem sporazumu o pomoći sa Evropskom unijom ugrozio taj sporazum.