Pet koraka do uspeha na poslu

PinterestFacebookTwitterShare

Veoma ste ambiciozni, vredni i težite savršenstvu na poslu, što je za pohvalu. Ipak, ove osobine vremenom mogu da se „okrenu protiv vas“, čak naškode vašem zdravlju i karijeri ukoliko se suviše istrošite za nove poduhvate. Da biste bili uspešniji psiholozi savetuju kako da se ponašate u odnosu prema poslu i kolegama:
 

* Nije istina da morate sve sami da uradite, iako vam se možda čini da niko to neće da obavi bolje nego vi. Imajte poverenja u kolege i saradnike, objasnite im šta tačno želite da postignete i podelite posao sa njima. Najbrži put do uspeha u karijeri je timski rad.

* Ne držite emocije u sebi. Nema savršenih ljudi, pa ne očekujte to ni od sebe. Svako može da pogreši zato naučite da oprostite i sebi i drugima i zajedničkim naporima se pobrinite da grešku ublažite ili otklonite.

* Odredite sebi male ciljeve, u karijeri napredujte korak po korak, jer ukoliko odmah „pucate“ na visoke pozicije brzo ćete sagoreti. Kada dostignete mali cilj, budite zadovoljni time određeno vreme, dozvolite sebi da se opustite i pripremite za nove poduhvate i ciljeve.

* Saslušajte druge i naučite da prihvatite njihovo mišljenje, a ukoliko zaziru da vam ga iznesu plašeći se vaše reakcije, zahtevajte to od njih. Ne možete biti objektivni u pogledu vašeg rada kao što mogu osobe oko vas. Oni će vam najbolje ukazati na vaše nedostatke, što pre ih saznate i otklonite pre ćete stići do uspeha.

* Viđajte se sa kolegama i mimo radnog vremena, izađite u provod zajedno, pozovite ih da dođu kod vas, ali nemojte uopšte da pričate o poslu ako je moguće, makar se potrudite da bude tako. Zajednički trenuci sa kolegama učvršćuju odnose i jačaju timski duh koji je pokretač dobrih rezultata