Pšenica će biti zasejana na 450.000 hektara

PinterestFacebookTwitterShare

Očekuje se da će u Srbiji ove jeseni pšenicom biti zasejano oko 450.000 hektara, što je uz normalan rod sasvim dovoljno za domaće potrebe, a preostaće i manje količine za izvoz, izjavio je direktor udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković.

“Svake godine u ovo vreme u našoj zemlji se licitira sa dosta niskim zasejanim površinama, a onda se ispostavi da redovno sejemo između 450.000 i 500.000 hektara, što će se desiti i ove godine”, kazao je on.

Saković je rekao da trenutne vremenske prilike pogoduju ratarima te će svi oni koji nameravaju da poseju pšenicu, to moći i da učine.

On je istakao i da su cene pšenice najstabilnije od cena svih poljoprivrednih proizvoda, te se već četiri meseca, od žetve naovamo, cena kilograma pšenice kreće između 17,5 dinara i 18 dinara.

“Za razliku od svetskog tržišta gde su cene bile u konstantnom padu, naše cene nisu padale i trenutno imamo skuplju pšenicu od drugih zemalja u okruženju”, naglasio je Saković.

On je objasnio da je na zadržavanje stabilnih cena hlebnog žita na tržištu Srbije uticalo više faktora – Republička direkcija za robne rezerve u samoj žetvi otkupila je 100.000 tona pšenice, a u poslednja četiri meseca iz naše zemlje je izvezeno više od 250.000 tona pšenice i brašna.

Takođe, dobar deo repromaterijala za novu setvu nabavljen je u razmeni za pšenicu ovogodišnjeg roda, dodao je Saković.

“Sve je to sa tržišta na neki način pokupilo višak ponude, tako da se nije osetio pritisak na cene pšenice i one su ostale stabline”, kazao je Saković.