Na pomolu nova nuklearna fisija u Fukušimi?

PinterestFacebookTwitterShare

U reaktoru 2 havarisane japanske nuklearne elektrane Fukušima-Daići postoje naznake nove nuklearne fisije, saopštio je operater “Tepko”.
 

Agencija Kjodo je prenela da je operater preduzeo mere za stavljanje pod kontrolu moguće lančane reakcije. Radnici u nuklearki su počeli sa ubrizgavanjem vode i borne kiseline.

“Ne možemo negirati mogućnost male nuklearne fisije”, rekao je portparol “Tepko” Jiroki Kavamata dodajući da su preduzete mere preventivnog karaktera.

Kako je saopšteno, nije bilo promene temperature, pritiska ili radioaktivne koncentracije u reaktoru.  “Tepko” ističe da se ne radi o posebno kritičnoj situaciji. Mere su preduzete nakon što je u reaktoru ustanovljeno prisustvo Ksenona 135 i Ksenona 133, proizvodi nuklearne reakcije.

Inače, nuklearna fisija je proces usled kojeg nukelarni reaktor proizvodi energiju.

Moguća nuklearna fisija neće, kako naglašava rukovodstvo, uticati na planove stabilizacije reaktora.

Nuklearna elektrana Fukušima Daići teško je oštećena u zemljotresu, i naknadnom cunamiju 11. marta. U reaktorima 1,2 i 3 je usled havarije došlo do otapanja jezgra. Jedan nuklearni reaktor, prvi posle havarije u Fukušimi, na jugu Japana počeo je danas sa proizvodnjom nuklearne energije. Reaktor u nuklearki Genkai, na teritoriji prefekture Saga, je prvi koji je obnovio rad od razarajućeg zemljotresa 11. marta.