(FOTO) Novi pozorišni kompleks u Rabatu od Zahe Hadid

PinterestFacebookTwitterShare

Prošle godine arhitektonski biro Zahe Hadid i Agencija za razvoj Bouregreg doline  su objavili planove za Veliko pozorište u Rabatu, a objekat je trenutno u izgradnji. Ovaj arhitektonski biro dobio prvu nagradu na međunarodnom arhitektonskom konkursu za projekat Velikog pozorišta.
 
Sa odobrenom površinom zemljišta od 47.000 kvadratnih metara i sa ukupnom bruto površinom od 27.000 metara kvadratnih, Veliko pozorište u Rabatu predstavlja kulturno mesto najvećih standarda. U okviru objekta biće uključeno pozorište sa 2.050 mesta za sedenja, zatim manje pozorište sa 520 mesta, kreativni studiji i potpuno opremljen spoljašnji amfiteatar sa kapacitetom do 7.000 ljudi. Cena izgradnje je procenjena na oko 1,35 milijardi marokanskih dirhama (oko 120 miliona evra).
 

 
Veliko pozorište biće smešteno u Bouregreg dolini, lokaciji od 6.000 hektara u samom centru marokanske prestonice i mestu najveće izgradnje u istoriji zemlje. Do kraja 2014. godine, dolina će ugostiti veliki broj rezidencijalnih, komercijalnih, sportskih i bolničkih kompleksa, što će pretvoriti Rabat u jednu od najatraktivnijih destinacija u Mediteranskom području.
 

 
Sa svojom dinamičkom, inovativnom arhitekturom i najsavremenijom infrastrukturom, Veliko pozorište u Rabatu će biti jedno od najvećih znamenitosti regiona. Arhitektonska forma objekta prati tok reke Bouregreg i, gotovo nestvarno se izdiže iz zemlje ka nebu. Auditorijumi su smeštenu unutar izvajane zgrade koja se potom oblikom vraća ka zemlji i uklapa unutar nje.
 

 
Izuzetan doprinos Zahe Hadid pomeranju granica u arhitekturi još jednom je potvrđen ove i prošle godine kada je dobila najveće priznanje za arhitektonsku delatnost u zemlji u kojoj decenijama živi i radi – Velikoj Britaniji. Zasluženo joj je dodeljena „RIBA Stirling nagrada” za projekat muzeja „MAXXI” u Rimu prošle godine, dok je ove dobila tu istu nagradu za projekat Evelyn Grace Academy.