Turska zadovoljna cenom azerbejdžanskog gasa

PinterestFacebookTwitterShare

Turska je dobila dobru cenu za azerbejdžanski gas u poređenju sa drugim dobavljačima u regionu, izjavio je turski ministar za energetiku Taner Jildiz u intervjuu agenciji Rojters.

Turska je prošle nedelje postigla dogovor sa Azerbejdžanom o godišnjim isporukama šeset milijardi kubnih metara gasa do 2017. godine i tranzitu deset milijardi kubika u Evropu. Zahvaljujući ovom sporazumu Azerbejdžan će konkurisati ruskom “Gaspromu” na turskom i evropskom tržištu.

“Prema uslovima sporazuma cena gasa iz nalazišta Šah Deniz je fiksirana do 2018. godine”, rekao je Jildiz.

Eksploatacija nalazišta Šah Deniz, čije se rezerve procenjuju na 1,2 biliona kubnih metara, počela je 2006. godine i sada je na nivou od devet milijardi kubnih metara godišnje, od kojih Turska dobija više od šest milijardi. Druga faza razrade tog nalazišt počinje 2017. godine.

“Postavljena je dobra osnova za gas, koji će početi u Tursku da pristiže od 2018. godine. Dobili smo i povoljniju cenu” rekao je turski ministar za energetiku, ne precizirajući visinu cene.

Jildiz je istakao da sproazum sa Azerbejdžanom otvara put gasovodnim projektima kao što su Nabuko, Turska-Grčka-Italija (ITGI) i Transjadranski gasovod (TAP). “Mapa regiona se ne menja, ali možemo reći da se ovim sporazumom menja odnos snaga. Mnoge zemlje pregovaraju, ali konkretni sporazum potpisali su samo Turska i Azerbejdžan”, rekoa je Jildiz.

Krajem ove i početkom 2012. godine Azerbejdžan planira da odabere kupca gasa iz druge faze razrade nalazišta Šah Deniz u Kaspijskom moru. Komercijalne ponude Azerbejdžan je dobio od tri međunarodna konzorcijuma – Nabuko, ITGI i TAP.

Britanska petrohemijska kompanija BP, koja eksploatiše Šah Deniz zajedno sa Državnom naftnom kompanijom Azerbejdžana (GNKAR) razmatra mogućnost izgradnje vlasitog gasovoda “Jugo-Istočna Evropa”.

Sporazum Turkse i Azerbejdžana takođe omogućava isporuke gasa iz Turkmenije u Evropu preko teritorije Turske i Azerbejdžana, rekao je Jildiz.